Στους δρόμους οι Αλβανοί καθηγητές ζητώντας αύξηση μισθών κατά 50%

Δημοσιεύθηκε: 18/10/2022 09:56 Τελευταία Ενημέρωση: 18/10/2022 09:56 Από: Tachydromos

Euractiv Greece ΑρχικήΝέαΚοινωνική ΕυρώπηΕκπαίδευσηΣτους δρόμους οι Αλβανοί καθηγητές ζητώντας αύξηση μισθών κατά 50% Στους δρόμους οι Αλβανοί καθηγητές ζητώντας αύξηση μισθών κατά 50% Από Alice Taylor | exit.al | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

8:04

Το προσωπικό του πανεπιστημίου και οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν από τις 10-12 έξω από το πανεπιστήμιο, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς κατά 17%. [EPA-EFE/MALTON DIBRA]

Καθώς το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αλβανία, φοιτητές και καθηγητές προειδοποίησαν για διαμαρτυρίες λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το προσωπικό του πανεπιστημίου και οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν από τις 10-12 έξω από το πανεπιστήμιο, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς κατά 17%. Δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες και το μποϊκοτάζ τους θα συνεχιστούν μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά τους, δηλαδή η αύξηση των μισθών κατά 50%.

Η καθηγήτρια Orinda Malltezi δήλωσε στο Euronews Albania ότι ο πρωθυπουργός Edi Rama πρέπει να ακούσει τα αιτήματά τους.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξει- πρέπει να ακούσει τους καθηγητές και τη φωνή όλων όσων έχουν ανάγκη, γιατί δείχνουμε αλληλεγγύη στους καθηγητές που βρίσκονται σε δυσκολία- δεν έχουν όλοι το ίδιο βιοτικό επίπεδο», είπε.

Ένας άλλος καθηγητής, ο Llesh Lleshaj, δήλωσε ότι οι καθηγητές πληρώνονται μόνο για 10 μήνες από το έτος, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί πρέπει να αναλάβουν άλλη εργασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Σύμφωνα με τα κονδύλια ή τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από την κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια συμμετέχουν στην κάλυψη των μισθών. Η αλήθεια είναι ότι καλύπτει μέχρι και 10 μήνες το μέρος των μισθών των καθηγητών, πράγμα που σημαίνει ότι στο δημόσιο τομέα, ξοδεύουμε δύο μήνες ιδιωτικά», είπε.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Καθηγητών, Sandër Kovaçi, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ότι «οι φοιτητές έχουν υποστηρίξει την απεργία των καθηγητών, ο στόχος είναι κοινός. Θέλουμε η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στο πανεπιστήμιο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο, δεν πιστεύουμε ότι μέσω του υπουργού Kushi μπορούμε να εκπληρώσουμε τα αιτήματά μας».

Μετά τη διαμαρτυρία των καθηγητών των Τιράνων, προσχώρησαν και εκείνοι του Δυρραχίου, του Ελμπασάν, της Σκόδρα, του Αυλώνα και της Κορυτσάς, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν την ημέρα χωρίς να έχουν προγραμματίσει κάτι τέτοιο.

Ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Agron Gjekmarkaj δήλωσε ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές διαμαρτύρονται για περισσότερη αξιοπρέπεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι οι καθηγητές έχουν ανακοινώσει μποϊκοτάζ των μαθημάτων και διαμαρτύρονται καθώς απαιτούν αύξηση των μισθών και μια πιο αξιοπρεπή αντιμετώπιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Μετά από 32 χρόνια ελευθερίας, παραμένουν οι πιο κακομεταχειρισμένοι οικονομικά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση τους στηρίζει στις διαδηλώσεις τους.

Ο υπουργός Παιδείας Evis Kushi δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν δώσει υποτροφίες και έχουν απαλλάξει διάφορες κατηγορίες από τα ετήσια δίδακτρα, όπως οι φοιτητές που επιλέγουν μαθήματα προτεραιότητας, οι άριστοι μαθητές και όσοι έχουν κερδίσει μετάλλια σε Ολυμπιάδες.

«Αυτό το νέο ακαδημαϊκό έτος συμπίπτει με μια δύσκολη κατάσταση, όταν ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να στηρίξει κάθε οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, ώστε να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης των τιμών. Αλλά η υποστήριξή μας προς εσάς δεν σταματά εδώ».

Είπε επίσης ότι τα πρότυπα στα πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί μαζί με τις υποδομές και ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς τα καλύτερα για το επόμενο έτος.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon