Ο αγώνας συνεχίζεται

Δημοσιεύθηκε: 04/11/2022 11:04 Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2022 10:39 Από: Tachydromos

Τα 93-τα γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σήμερα. Και μοιάζουν λίγα αναλογιζόμενος κανείς το πόσο ανάγκη τον έχει ακόμη η Ορθόδοξη κοινωνία στην Αλβανία.

Κυρίως ο Ελληνισμός της…

Και τούτο διότι όπως εκείνος συνηθίζει να λέει: ο αγώνας συνεχίζεται. Συνεπής σε αρχές υψηλές, άνθρωπος που την αγάπη δεν την κηρύττει αλλά την ακτινοβολεί με πολύ συγκεκριμένες εμβληματικές χειρονομίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος της αγάπης Αναστάσιος, συμπληρώνει επίσης φέτος 50 χρόνια απ’ την εις Επίσκοπο χειροτονία του και εκ των οποίων τα 30 και πλέον τα έχει αφιερώσει στην επούλωση των πληγών μας. Με κόπους πολλούς, με πόνο και κυρίως με την πίστη ακλόνητη.

Με την ελπίδα ότι εφόσον όλα όσα έκανε και καθημερινά κάνει είναι για τη Δόξα του Τριαδικού Θεού, Εκείνος θα συνεχίσει να ελεεί και ευεργετεί το λαό του.

Αγωνιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν επέλεξε ούτε λόγο ανατρεπτικό, ούτε αναστατώσεις επαναστατικές για την προβάλει. Διακονεί τον άνθρωπο με τρόπο σιωπηλό και με πόνο ψυχής.

Στην Αφρική όπου η φτώχεια είναι πιο εμφανή. Αλλά και στην Αλβανία όπου χρειάζεται να στηρίζει κοινότητες ξεχασμένες, ανθρώπους απογοητευμένους έτοιμους να τα παρατήσουν… Είναι Έλληνες και μάλιστα δίπλα στην Ελλάδα!

Διότι για εκείνον ο αγώνας συνεχίζεται.

Το περασμένο καλοκαίρι, απόγευμα, σε μια αίθουσα λυτή, χαμηλά φωτισμένη στη Δερβιτσάνη, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δρόπολης, DIFF 2, ο γνωστός στο Βορειοηπειρωτικό κοινό σκηνοθέτης και παραγωγός, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, μίλησε για τον μεγάλο έλληνα άνθρωπο του κινηματογράφου, Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Γνωστός ο κ. Λαμπρίδης κυρίως απ’ το Πολυφωνικό Καραβάνι, δράση διεθνούς κύρους για την προβολή της Ηπειρωτικής παράδοσης και επίσης για την καλλιέργεια στην νέα γενιά αυτής της μουσικής παράδοσης…

Δεν μίλησε όμως μόνο για τον Αγγελόπουλο. Μίλησε κυρίως για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Όχι γιατί το ακροατήριο είναι κομμάτι απ’ το ποίμνιο του. Και αυτό.

Κυρίως για να υπενθυμίσει δύο λόγια με πολύ μεγάλη βαρύτητα στις καταστάσεις που η κοινωνία διέρχεται. Καταστάσεις που έχουν ανάγκη όχι από ευχολόγια παρηγοριάς αλλά από ουσιαστική διάθεση για να το παλέψει κανείς.

Φίλος του σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλου, από τα μαθητικά χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τέλεσε στις 27 Γενάρη 2012 την κηδεία του. Εκεί καθώς έπρεπε κάτι να πει, όπως μας θύμισε στη Δερβιτσάνη ο κ. Λαμπρίδης είπε δύο μόνο λόγια: «Ο αγώνας συνεχίζεται…».

Παρά τα 93 του, συνεχίζει έναν αγώνα για την ενδυνάμωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία την οποία ανασύστησε απ’ το μηδέν. Έναν αγώνα για την αναγέννηση της κοινωνίας. Μια προσπάθεια που στο επίκεντρο έχει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια του…

Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφήνει μια παρακαταθήκη αγώνων. Ένα παράδειγμα για το πώς αντί κανείς να καταριέται το σκοτάδι θα μπορούσε να ανάψει μια λαμπάδα να το απομακρύνει. Εκείνος έχει ανάψει χιλιάδες, εκατομμύρια λαμπάδες με το λόγο και το έργο του!

Χρόνια πολλά Μακαριώτατε! Και αγωνιστικά!

Σημείωση: Οι φωτογραφίες δεν είναι από σκηνές ταινιών του Τέο Αγγελόπουλου. Είναι πραγματικές παραστάσεις από ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο Μοναστήρι της Πέπελης μετά τη Θεία Λειτουργία, προς ένα εκκλησίασμα που κυριολεκτικά κρέμεται απ’ τα χείλη του. Και από ιεραποστολική εξόρμηση του για να στηρίξει την ελπίδα αυτών των νέων σε μέρη δύσβατα όπως ο Θεολόγος…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon