Η δραματική ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλβανία για τη δημογραφική ερήμωση

Δημοσιεύθηκε: 05/11/2022 10:38 Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2022 19:17 Από: Tachydromos

Με δημόσια Δήλωση της η Συνέλευση (τοπική σύνοδο) των Επισκόπων Αλβανίας της Καθολικής Εκκλησίας (Τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα), εκφράζει τον προβληματισμό για την εγκατάλειψη της χώρας από όλο και μεγαλύτερο αριθμό ενεργών πολιτών.

Η Δήλωση αφορά σε συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της στο τέλος Οκτωβρίου. Λαμβάνει ωστόσο βαρύνουσα σημασία καθώς τοποθετείται στο φόντο της έντονης αντιπαράθεσης του Πρωθυπουργού της Αλβανίας με την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σε ότι αφορά την παράνομη μετανάστευση αλβανών πολιτών μέσω των στενών απ’ τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Σε ότι αφορά σε ένα ειδικό δείκτη που χρησιμοποιείται για τις τάσεις μετακίνησης των πληθυσμών στην Ευρώπη η Αλβανία υπήρξε πρώτη χώρα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας πίσω κράτη όπως η Συρία, το Μαρόκο, την Ουκρανία οι πολίτες των οποίων έχουν ουσιαστικούς λόγους εγκατάλειψης της χώρας τους. Συγκεκριμένα για την Αλβανία τους 7 πρώτους μήνες είχαν αιτηθεί άσυλο 5 πολίτες ανά 1000 κατοίκους συνολικού πληθυσμού, εκ των οποίων οι 2,4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνο που ειδικά ανησυχεί την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των αφίξεων παράνομων ροών αλλά η γρήγορη ένταξη των αλβανών νέων σε δομές του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προέβη σε σκληρές δηλώσεις τις προηγούμενες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας κι εγχώρια κατηγορώντας την Βρετανία για ρατσισμό, έλλειψη πολιτικών μετανάστευσης και ένταξης των ξένων κ.α. Αυτά καθώς αρμόδιοι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου συμμεριζόμενοι την ανησυχία των ΜΜΕ εκφράστηκαν για την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων αποθάρρυνσης της μετακίνησης νέων απ’ την Αλβανία στο Νησί.

Η κατάσταση στην Αλβανία με την απομάκρυνση των πληθυσμών, ειδικά απ’ τις περιοχές της υπαίθρου οξύνεται τα τελευταία χρόνια και έχει μετατραπεί σε επιδημία. Καμιά χώρα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει υποστεί τέτοιο αποδεκατισμό της δημογραφίας τους. Επί το πλείστον δε που οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες δεδομένου ότι δεν απασχολεί ακόμη στο βαθμό που θα έπρεπε την πολιτική τάξη. Απεναντίας η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση και τον προγραμματισμό μέτρων αντιστάθμισης επικαλούμενη ότι η μετακίνηση πληθυσμών είναι χαρακτηριστικό της εποχής και αφορά σε όλους τους λαούς και τα κράτη.

Πλην όμως η χθεσινή ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας αποκαλύπτει τις δεινές πτυχές της κατάστασης και τις συνέπειες που επιφέρει στον τόπο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…μας απασχόλησε το επώδυνο πρόβλημα της δημογραφικής ερήμωσης που κατά δραματικό τρόπο προκαλείται στη χώρα μας.

Αξιολογώντας την πολύ βαριά κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αποφασίσαμε να μην σιωπήσουμε… Και τούτο με σκοπό να βρεθούν δρόμοι και τρόποι για να ελεγχθεί το φαινόμενο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, εκδηλώνεται και με παράνομους τρόπους, που ενέχουν τραγικές περιπτώσεις. Για κάθε άτομο και οικογένεια που προσπαθεί να μεταναστεύσει ενυπάρχει ο κίνδυνος παράνομης διακίνησης ανθρώπων από δομημένες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που επιδιώκουν να τους χρησιμοποιήσουν επίσης σε εγκληματικές πράξεις στο εξωτερικό…

…ξεκληρίζονται ολάκαιρες οικογένειες απ’ το φόβο ότι δεν δύναται να εξασφαλίσουν σίγουρο μέλλον στα παιδιά τους και έχουν απολέσει την ελπίδα να ζήσουν στην Αλβανία. Κατά συνέπεια παρατηρείται ολική εκκένωση των σχολικών δομών – μέλλον χωρίς νέους για την χώρα- αλλά και έλλειψη επαγγελματιών και καταρτισμένων για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας…

… Αναλαμβάνοντας την Πράξη Καταγγελίας απευθυνόμαστε κυρίως στην πολιτική τάξη της χώρας ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με την μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Διαπιστώνοντας τέτοια δραματική κατάσταση, μπορούμε να ρωτήσουμε δημόσια: Σε ποιον θα ανήκει η χώρα που εκκενώνεται από τους αλβανούς που μεταναστεύουν; Σε ποιον παραδίδουμε τούτα τα χώματα; Ποιο είναι το σχέδιο για το μέλλον της χώρας αυτής; Ο πλούτος που κρύβει αυτό το χώμα στα χέρια τινός θα πέσει;

Είμαστε στη δημοκρατία και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να απαντήσουμε με κουράγιο στις απολύτως νόμιμες και ορθές τούτες ερωτήσεις…».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon