Ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Δημοσιεύθηκε: 01/12/2022 20:16 Τελευταία Ενημέρωση: 01/12/2022 20:16 Από: Tachydromos

Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στην Αλβανία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Frank-Walter Steinmeier) επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γερμανίας είχε εκφωνήσει χαιρετιστήρια ομιλία στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οποίος έφτασε στα Τίρανα μετά από διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, θα παραμένει στην Αλβανική πρωτεύουσα μέχρι και αύριο.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, εκτός από τις επίσημες συναντήσεις του Πρωτοκόλλου, έχει επίσης συζητήσεις με νέους φοιτητές και μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς με κεντρική ιδέα την ανάγκη εξευρωπαϊσμού των θεσμών στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο την επίσπευση της ένταξης τους στην Ε.Ε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία της επίσκεψης στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης του Χριστού και για την συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία.

Ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε τον υψηλό επισκέπτη στο προαύλιο και τον ξενάγησε στο μεγαλοπρεπή και περικαλή Ιερό Ναό, επίτευγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και εκκλησιαστικής τέχνης στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τόσο για το σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο, όσο και τις πρωτοβουλίες για την πρόοδο και την κοινωνική χειραφέτηση. Ειδική αναφορά στην σπουδαία προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την ειρηνική συνύπαρξη και τη θρησκευτική ανοχή στο χώρο της Αλβανίας κι ευρύτερα την Βαλκανική.

Ως γνωστόν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος υπήρξε βασικός παράγοντας για την προαγωγή της Ευρωπαϊκής προοπτικής του Αλβανικού λαού, ενώ οι απόψεις του και προτάσεις σε επίπεδο θεωρητικής προσέγγισης και θεολογικής ανάλυσης για την ειρηνική συνύπαρξη στην Ευρώπη και το ρόλο των Χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο έχουν ειδική απήχηση στη Γερμανική κοινή γνώμη.

Έχοντας σπουδάσει στο Μαγδεμβούργο, ο οικοδεσπότης, Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος εξέπληξε ευχάριστα τον φιλοξενούμενο Γερμανό Πρόεδρο κ. Σταϊενμάϊερ καλωσορίζοντας τον στην Γερμανικήν. Η γενέτειρα δε και ιδιαίτερη πατρίδα του Γερμανού Προέδρου είναι πολύ κοντά με το Μαγδεμβούργο.

Να επισημανθεί, ότι τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσφατα έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για τη χειραγώγηση του Ισλάμ στη Βαλκανική από πλευράς της Τουρκίας.

Είχαν δε καλέσει τις ηγεσίες των Αλβανόφωνων πληθυσμών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουν τις κοινωνίες τους από κινδύνους εξτρεμισμών και αθέμιτων θρησκευτικών ακροτήτων.

Στα Τίρανα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στα Τίρανα συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κομβική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην ΕΕ.

Και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί περιοχές ιστορικής κι ουσιαστικής αριθμητικής παρουσίας της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Χιμάρα, Αγίους Σαράντα κι Αργυρόκαστρο.

Φωτογραφίες: Χρήστος Παπανικολάου

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon