Ναρκωτικά-αυταρχισμός-Σόρος – Το σκοτεινό πρόσωπο του Έντι Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 06/12/2022 13:54 Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2022 13:54 Από: Tachydromos

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αλβανία για διήμερη επίσκεψη και συμμετοχή στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και έχει προγραμματίσει μάλιστα και συνάντηση μετά το τέλος της με τον Έντι Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Euractiv, προχώρησε σε προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας.

Ερωτώμενος για τη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Ράμα απάντησε πως «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και να μην εξαπατάμε πολύ όπως έκαναν κάποιες γειτονικές χώρες στο παρελθόν». Όταν του ζητήθηκε να τις κατονομάσει, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε, «Ελλάδα»(!) επισημαίνοντας πως «εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ράμα προχωρά σε προβοκατόρικες δηλώσεις για Ευρωπαίους πολιτικούς. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από όταν σε ομιλία του κόμπαζε πως έκανε «λαθρεμπόριο εμβολίων» στην πρώτη φάση της πανδημίας με τον Ιταλό υπουργό Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωση που αργότερα ανασκεύασε, μιλώντας για “αστείο”. Όμως οι προσβλητικές δηλώσεις του για την χώρα μας μόνο ως προβοκατόρικες μπορούν να χαρακτηριστούν, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου στα Τίρανα,

Να σημειωθεί πως είχε απειλήσει να την μποϋκοτάρει ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, επιτιθέμενος με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό. Προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» και πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Εξέφρασε την λύπη του που ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην Χειμάρρα λόγω καιρικών συνθηκών, την οποία δήλωσε πως θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει σε δεύτερο χρόνο.

“Κοίτα ποιος μιλάει”!

Πάντως, σχετικά με τις δηλώσεις Ράμα εις βάρος της χώρας μας, θα μπορούσε ως απάντηση να επισημανθούν οι μέθοδοι που ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση: Είναι ένα μίγμα αυταρχισμού και εξαγοράς ψήφων (με χρήματα ακόμα και από το εμπόριο ναρκωτικών) ενώ το περιβάλλον του Αλβανού πρωθυπουργού εμπλέκεται σε αναρίθμητα σκάνδαλα διαφθοράς, με ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος. Την ίδια στιγμή, η αλβανική κοινωνία παραμένει βουτηγμένη στην εξαθλίωση, με την ανεργία και τη μαζική μετανάστευση να αποτελούν μάστιγα.

Ο Ράμα σε τίποτα δεν θυμίζει τον άνθρωπο που το 2002 είχε βραβευτεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την εξάλειψη της φτώχειας, που τον Δεκέμβρη του 2004 είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Δήμαρχος και που είχε επιλεγεί από το Time Magazine το 2005 ως ένας από τους “Ευρωπαίους Ήρωες”, έναν φόρο τιμής που αποδίδει το αμερικανικό περιοδικό σε 37 ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Ο Ράμα, εξάλλου, είχε από την αρχή της πολιτικής καριέρας του την εύνοια των Δυτικών, που τον αντιμετώπιζαν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν το δικό τους golden boy των Βαλκανίων. Μόλις πριν μερικά χρόνια, βρετανική εφημερίδα τον υμνούσε ως τον πιο καλοντυμένο και μοντέρνο ηγέτη, όταν εκείνος εξηγούσε πως διοικεί μέσω της τέχνης! Ισχυριζόταν ότι ομόρφυνε τα Τίρανα, μετασχηματίζοντας τους δημόσιους χώρους με πολύχρωμα σχέδια γκραφίτι στους τοίχους.

Όλες οι αλβανικές παθογένειες

Πίσω από αυτό το ευρωπαϊκό προφίλ που πρόβαλε, όμως, κρύβεται ένας πρωθυπουργός που έχει αντιγράψει σε χειρότερη μορφή όλες τις παθογένειες του αλβανικού πολιτικού συστήματος. Ξεπέρασε τους προκατόχους του και στον αυταρχισμό και στη διαφθορά και στις άμεσες συναλλαγές με τη μαφία. Τους ξεπέρασε και σε ανθελληνισμό. Δεν δίστασε να βάλει φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υβρίζοντας το νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα και αρπάζοντας τις περιουσίες των ομογενών.

Ο Έντι Ράμα είναι γιός της Άννας Κολέκα από το χωριό Βουνό της Χειμάρρας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες συντοπίτισσές της, η Άννα είχε σπουδάσει ιατρική στην Πολωνία. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Κολέκας, πολιτικός μηχανικός με σπουδές στην Φλωρεντία. Κράταγε από το γένος Νούση. Αδέρφια του πατέρα της (παππού του Έντι) ήταν ο Γκόγκος και ο Κοσμάς Νούσης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε απ’ τους Αλβανούς και ο δεύτερος ήταν επί χρόνια πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα.

Μητέρα και γιός μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι, ενώ τον είχε μυήσει και στην ορθοδοξία, αν και μετέπειτα δήλωνε άθεος, προϋπόθεση για να ανελιχθεί κανείς στο καθεστώς Χότζα, στο οποίο όλη η οικογένεια είχε ενεργή συμμετοχή. Ο πατέρας του Κριστάκ Ράμα καταγόταν από το Δυρράχιο και ήταν γλύπτης. Ήταν για χρόνια μέλος του Κοινοβουλίου επί Χότζα και θεωρείτο ο προσωπικός του γλύπτης. Είχε φιλοτεχνήσει πολλές προτομές του, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο άγαλμα στο Αργυρόκαστρο. το χρόνο. Όταν εκλήθη ο Έντι, η οικογένειά του προσπάθησε να παρέμβει στους ιθύνοντες της στρατιωτικής μονάδας, ώστε να μην δώσουν όπλο στον γιο τους. Κάτι τέτοιο ισχυρίστηκαν θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των υπολοίπων. Οι γονείς του, μάλιστα, έσπευσαν να επισκεφτούν οι ίδιοι τη στρατιωτική μονάδα, παρακαλώντας τους διοικητές. Αρνήθηκαν, όμως, να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, έτσι ώστε να μην καταγραφούν και αμαυρώσουν τη μελλοντική πορεία του.

Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του παραρτήματος του Μπουρέλι αφηγείται ότι όλα τα παραπάνω έγιναν το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1985. Χρειάστηκε να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Αλβανίας Ντριτερό Αγκόλι και στενός οικογενειακός φίλος. Αυτός ήταν που μετέβη στην μονάδα και ζήτησε από τα τοπικά μέλη της Ένωσης Συγγραφέων να μεσολαβήσουν στις στρατιωτικές αρχές, ώστε να μη δοθεί όπλο στον Έντι Ράμα. Τελικά εξαιρέθηκε!

Ο έρωτας του Έντι Ράμα

Αργότερα, ύστερα από συστάσεις της ιατρικής επιτροπής εστάλη στο Παρίσι για μια πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση και εντατική θεραπεία. Στο μεταξύ, είχε παντρευτεί την ηθοποιό Ματίλντα Μακότσι από τη Χειμάρρα, με την οποία απέκτησαν έναν γιό, τον Γκρέγκορι. Ο γάμος τους διήρκησε λιγότερο από όσο κράτησαν οι δικαστικές τους διαμάχες. Η έκδοση του διαζυγίου τους χρειάστηκε εννιά ολόκληρα χρόνια, με τον Ράμα να αρνείται την πατρότητα του γιου του.

Την εποχή εκείνη ήρθαν στην επιφάνεια λεπτομέρειες από τον βίαιο και ασταθή χαρακτήρα του. Η σύζυγός του κατήγγειλε την βάναυση φύση του, ενώ, φοβούμενη για την ζωή της, εγκατέλειψε την Αλβανία. Βρήκε καταφύγιο μαζί με τον γιό τους Γκρέγκορι στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον ιατρικό του φάκελο προκύπτει ότι ο Ράμα συνέχισε να επισκέπτεται την ψυχιατρική κλινική και κατά τη χρονική περίοδο 1991-1997.

Την εποχή εκείνη συνδέεται με μία Ελληνίδα διπλωμάτη, η οποία υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Τότε, ακόμα δεν είχε προσβληθεί από τον ιό της πολιτικής. Τον είχε συνεπάρει η ζωγραφική. Λίγο αργότερα, η Ελληνίδα διπλωμάτης μετατέθηκε στο Παρίσι και ο μποέμ ζωγράφος την ακολουθεί. Κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη του έρωτα αυτού. Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι στη δεκαετία του 1990, όταν ο Ράμα ζούσε στο Παρίσι, ασχολήθηκε με πωλήσεις κλεμμένων εικόνων που προέρχονταν από εκκλησίες της Αλβανίας!

Από υπουργός Πολιτισμού πρωθυπουργός

Το 1998 δέχεται την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Φατός Νάνο να γίνει υπουργός Πολιτισμού. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής και γνωστός για την εκκεντρικότητα του, αλλά και για την μοντέρνα διάθεσή του. Τον Οκτώβριο του 2000, θέτει υποψηφιότητα και κερδίζει το χρίσμα του δημάρχου Τιράνων ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενάντια στον Μπεσνίκ Μουσταφάι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος καλλιέργησε τη φήμη του δυτικότροπου μεταρρυθμιστή. Το 2003 κατηγορείται από την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για κατάχρηση κονδυλίων στο Δήμο. Κατά τη συνεδρίαση χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η επιτροπή τελικά διαλύθηκε και ο Ράμα αθωώθηκε.

Κερδίζει δεύτερη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας, δημοσιεύονται φωτογραφίες με τον ίδιο και την τότε σύντροφό του γυμνούς σε παραλία γυμνιστών στη νότια Γαλλία. Κάπου εκεί κυκλοφορεί και μία φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται να κάνει χρήση κοκαΐνης. Ο ίδιος την χαρακτηρίζει προϊόν μοντάζ. Και όμως! Χρόνια αργότερα, στη Βουλή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, του το θυμίζουν, αλευρώνοντάς τον. Ήθελαν να κάνουν ευθεία παραπομπή στην άσπρη σκόνη, αποκαλώντας τον “ναρκέμπορο”!

Μετά την παραίτηση του Φατός Νάνο, ανακηρύσσεται ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας. Πέντε χρόνια μετά, ενώπιον της αφρόκρεμας της αλβανικής κοινωνίας παντρεύεται τη Λιντίτα Μπάσα (γνωστή και ως Λιντίτα Τζιλάρι), ακτιβίστρια και παιδαγωγό. Γνωρίστηκαν λόγω της στενής φιλίας των παιδιών τους που ήταν συμμαθητές. Μετά τον γάμο τους η σύζυγος Ράμα παράτησε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στα οποία δίδασκε και το έριξε στις μπίζνες. Μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του αλβανικού παραρτήματος της Αμερικανικής Τράπεζας Επενδύσεων (ABI), η οποία και αγόρασε τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Αλβανία. Αλβανικά ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει την ABI ως την τράπεζα που ξεπλένει το άφθονο αλβανικό μαύρο χρήμα.

Έντι Ράμα και Σόρος

Φίλος και υποστηρικτής του Ράμα ήταν και μάλλον παραμένει ο περιβόητος Τζωρτζ Σόρος. Ο υπουργός Εξωτερικών που είχε διορίσει ο Ράμα, ο Γκεντ Τσάκαϊ, έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος. Σύμφωνα με έρευνες και δημοσιεύματα, ο οργανισμός του Σόρος ανέλαβε τον έλεγχο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Αλβανία.

Οι συναντήσεις των δύο ανδρών είχαν πυκνώσει, σε βαθμό που αλβανικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση αποκαλούν τον Ράμα «άνθρωπο του Σόρος». Στενές σχέσεις έχει και με τον μικρότερο αδελφό του, τον Όλσι Ράμα. Αυτός είχε αναλάβει επικεφαλής στο αλβανικό παράρτημα του ιδρύματος “Ανοικτή Κοινωνία”, που ως γνωστόν χρηματοδοτείται και ουσιαστικά είναι παραφυάδα του Soros Foundation.

Στη θέση αυτή ο Όλσι Ράμα παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1997 για να βρεθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Όλα αυτά μέχρι το 2011, όταν και επέστρεψε για να οριστεί σύμβουλος ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, στο πλευρό του αδελφού του. Ήταν τότε που ο Έντι Ράμα έβαζε πλώρη για την πρωθυπουργία, την οποία και τελικά κατέκτησε μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2013 και από τότε κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα της γείτονος.

πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon