Μητσοτάκης σε αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο – «Είστε αποκούμπι της ελληνικής μειονότητας»

Δημοσιεύθηκε: 06/12/2022 20:11 Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2022 20:11 Από: Tachydromos

Με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα. «Είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μητσοτάκης προς τον προκαθήμενο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για το πολύ σπουδαίο έργο του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και αποκούμπι για την ελληνική εθνική μειονότητα που ήθελα να επισκεφθώ αύριο (σ.σ. 07.12.2022), αλλά ο καιρός δε μας το επέτρεψε».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως θα μεταβεί, σύντομα, στις περιοχές που διαβιεί η ελληνική μειονότητα, «καθώς», όπως είπε «αισθάνομαι την ανάγκη να βρεθώ δίπλα στους ομοεθνείς μας που ζουν και διαπρέπουν εδώ, ώστε να τους παρέχουμε την μέγιστη στήριξη από το ελληνικό κράτος».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει το έργο της συμφιλίωσης στη Βαλκανική χερσόνησο και τόνισε: «Είμαι 30 χρόνια κοντά στο λαό. Σε μια εποχή με αμφίβολες διαθέσεις εμείς φωνάζαμε ότι η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά όταν ακούω ότι γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ένταξης».

Η θέση των δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

«Εμείς συμπληρώσαμε τριάντα χρόνια αγώνων σε αυτά τα χαρακώματα» σημείωσε ο κ. Αναστάσιος και πρόσθεσε: «Πολλές φορές με ρωτούν για τα όσα συνέβησαν αυτά τα τριάντα χρόνια εδώ και με ρωτούν τι είναι το σημαντικότερο, μιλάω για τους ναούς που χτίστηκαν, 150 ναοί, και τα άλλα ιδρύματα και η απάντησή μου είναι ότι είμαι τριάντα χρόνια κοντά με το λαό, με τον πόνο, με τη στενοχώρια, με τη θλίψη, με την απογοήτευση, με την ελπίδα του κόσμου. Είναι το πιο σημαντικό που χρειάζεται ο κόσμος. Και από την πρώτη στιγμή πρέπει να σας πω ότι σε μία εποχή με αμφίβολες διαθέσεις η Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ήταν εκείνη που φώναζε η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Αλβανίας και διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», κατά την οποία ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γειτονική χώρα και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς υπάρχει η δυνατότητα να αντιστραφεί η αποχώρηση ελληνικών επιχειρήσεων από βαλκανικές αγορές, η οποία παρατηρήθηκε κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Τονίστηκε επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία, σε πολλούς κλάδους, στην τοπική αγορά.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

πήγη: newsit.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon