«Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες στα παράκτια του Νότου»

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2022 14:50 Τελευταία Ενημέρωση: 09/12/2022 14:50 Από: Tachydromos

«ΤΙΡΑΝΑ- Η εγγραφή τίτλων ιδιοκτησίας στο Νότο της χώρας δεν βρίσκει λύση εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι προσπάθειες για την έναρξη της διαδικασίας υπήρξαν χλιαρές και οι ελάχιστες που ξεκίνησαν εγκαταλείφθηκαν στη μέση. Τα ρπώτα σοβαρά εγχειρήματα εγγραφής ιδιοκτησιών στο Νότο συνδέονται με ινώδες ιστό με τον άξονα εξουσία-μπίζνες, όπως επισφραγίζονται εξ άλλου με τον εν πολλοίς αμφισβητούμενο Νόμο «Πέρι Στρατηγικών Επενδύσεων». Η μηχανή που έθεσε σε κίνηση όλη την κρατική διοίκηση ώστε να αρχίσει η εγγραφή των ακίνητων περιουσίων στα παράκτια του Νότου ήταν αίτημα που υπέβαλε η Εταιρία «Green Coast», υπό τον έλεγχο του Σαϊμίρ Μάνε, ώστε να χαρακτηριστεί στρατηγικός επενδυτής.

Στις 14 Ιουλίου 2016, η Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπογράφει την απόφαση ώστε το συγκεκριμένο σχέδιο να χαρακτηριστεί με το καθεστώς της στρατηγικής επένδυσης. Μια εβδομάδα πριν ληφθεί η απόφαση, ο (Κρατικός) Φορέας Ανάπτυξης Επενδύσεων επικοινωνεί με το Κτηματολόγιο Αυλώνα για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν υποθέσεις των ιδιοκτησιών στην περιοχή Γκιλεκάτες, περιοχή όπου θα εφαρμοστεί το σχέδιο. «Η χαρτογράφηση στο σύστημα του Γραφείο Εγγραφής Ακινήτων Περιουσιών (Υποθηκοφυλακείο σ.μ.) Αυλώνα είναι προϋπόθεση ώστε ο επενδυτής να αποκτήσει την οικοδομική άδεια. Η εταιρία θα υποστηριχτεί από τον (Κρατικό) Φορέα Ανάπτυξης Επενδύσεων κατά τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων. Το Περιφερειακό Γραφείο Υποθηκοφυλακείου Αυλώνα ενημερώθηκε επίσημα στις 8.7.2016 αναφορικά με το ζήτημα». Ο Φορέας Ανάπτυξης Επενδύσεων.

Αμέσως μετά απ’ το αίτημα τούτο, το υποθηκοφυλακείο Αυλώνα ξεκινάει τη σχετική εργασία για την αρχική τμηματική εγγραφή των ακινήτων περιουσιών, για όσες περιοχές συνορεύει το τεμάχιο στο οποίο όπου θα εφαρμοστεί το σχέδιο “Green Coast”. Σε αλληλογραφία την οποία διαθέτει η εκπομπή «Κρόνος» και αφορά το Κεντρικό Γραφείο Εγγραφών Ακίνητης Περιουσίας και του Περιφερειακού Αυλώνα, προκύπτει ότι το Γραφείο Αυλώνα τίθεται σε κίνηση εγγραφής τεμαχίων στο Παλάσα κατόπιν και σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2016, ακριβώς μία ημέρα μετά το χαρακτηρισμό ως «στρατηγική επένδυση» του σχεδίου “Green Coast”.

«Το Περιφερειακό Γραφείο Εγγραφών Ακίνητης Περιουσίας Αυλώνα εκτέλεσε τη διαδικασία Αρχικής τμηματικής εγγραφής περιουσιών που συμπεριλαμβάνει η κτηματολογική ζώνη όπου τοποθετείται το τουριστικό σύνολο, έχοντας έτσι εξασφαλίσει το χαρτογραφικό υλικό και τη βάση δεδομένων των σχετικών φακέλων. Έγινε η 45ήμερη επιβεβλημένη Δημόσια Ανάρτηση από 23.03.2017 έως 08.05.2017 στα γραφεία του Δήμου Χιμάρας και το Υποθηκοφυλακείο Αυλώνα, έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις ενστάσεων και ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση της εν λόγω κτηματολογικής ζώνης που έχει μάλιστα κατοχυρωθεί στο ψηφιακό σύστημα». Το Κεντρικό Γραφείο Εγγραφών Ακινήτου Περιουσίας.

Στον αναρτημένο κατάλογο για την τμηματική εγγραφή της εν λόγω κτηματολογικής ζώνης δημοσιεύονται οι ιδιοκτήτες για 140 αριθμημένες περιουσίες όπου κυριαρχούν βασικά το σχέδιο “Green Coast”, ο επιχειρηματίας Artan Dulaku (κτίζει το μεγάλο τέμενος του Ερντογκάν στα Τίρανα), η εταιρία “Rinia 04” του Julian Morina, ο επιχειρηματίας Gentian Kuka που είναι ταυτόχρονα συνέταιρος σε επιχείρηση οικοδομών με τον επιχειρηματία Agim Zeqo, και άτομα όπως ο Neritan Hazizaj, Pullumb Petritaj, μέλη των οικογενειών Begaj, Beja και Vreto. Σε ότι αφορά όλα αυτά τα ονόματα, οι γηγενείς κάτοικοι αναγνωρίζουν ως ντόπιους και ιδιοκτήτες μόνο τις οικογένειες Μπέγκαϊ και Βρέτο.

Οι μεγαλύτεροι επωφελούμενοι της αναρτημένης λίστας προκύπτουν το σχέδιο “Green Coast” με 31 τεμάχια και 173 000 μ2, ο Neritan Hazizaj με 15 τεμάχια και 90 000 μ2, ο Artan Dulaku με 9 τεμάχια και 63 000 μ2 και ο Gerian Kuka 13 000 μ2 σε 7 τεμάχια. Από το 2017 και έως σήμερα η λίστα επιχειρηματιών που αποκτούν γαίες και καθίστανται ιδιοκτήτες στα παράκτια του Νότου, έχει αυξηθεί.

Η οικογένεια απ’ την περιοχή που δραστηριοποιείται στον τομέα των επιχειρήσεων, Γκικουρία, έχει κατορθώσει να κατέχει χιλιάδες μέτρα γαιών απ’ το Νόμο 7501 (διαχείριση καλλιεργήσιμης αγροτικής γης), συναλλαγές και αγορές με κατοίκους της περιοχής αλλά και απ’ το καθεστώς «Στρατηγικός Επενδυτής» τους έχουν παράσχει δύο σχέδια. Άλλος επιχειρηματίας που επενδύει στους Δρυμάδες κι έχει αγοράσει ιδιοκτησίες είναι ο Mentor Mezini. Ο Mezini κτίζει ξενοδοχείο στους Δρυμάδες, ενώ έχει ολοκληρώσει ένα άλλο στην τοποθεσία Λιβάδι (Χιμάρα).

Ιδιοκτήτης στα παράλια του Νότου είναι και ο σύζυγος της Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων, Olta Xhaçka, ο Artan Gaçi, ο οποίος αγόρασε οικόπεδο για την ανέγερση ξενοδοχείου. Ο επιχειρηματίας Ilir Trebicka επίσης έχει αποκτήσει γης και κτίζει στους Δρυμάδες και δίπλα του το τελευταίο διάστημα κατέστη ιδιοκτήτης και ο Luan Muça, ιδιοκτήτης της εταιρίας Delta, που πρόκειται να αποκτήσει πλέον των 200 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης έναντι συμβολικού κυβερνητικού ενοικίου του 1 Ευρώ στην Προστατευόμενη Ζώνη του Χείμαρρος της Παλάσα, ως προβλεπόμενο προνόμιο για «Στρατηγικό Επενδυτή».

Mετάφραση κείμενου από ρεπορτάζ του αλβανικού σταθμού MCNTV όπως αναπαράγεται στον πολιτικό ιστότοπο κύρους www.dosja.al, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon