Βήμα σημειωτόν στη διάσκεψη ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2022 16:12 Τελευταία Ενημέρωση: 09/12/2022 16:12 Από: Tachydromos

Η αποτυχία της διασκέψεως των ηγετών της ΕΕ με τους αρχηγούς των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), που συνήλθε προχθές στα Τίρανα, δεν αποκρύπτεται ούτε από τον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό Vjosa Osmani που είπε «από τα παχιά λόγια πρέπει να πάμε στα έργα». Μάλιστα, η ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ζώνη ελευθέρας κυκλοφορίας προσώπων εντός της ΕΕ (Συνθήκη Σένγκεν) απερρίφθη από αρκετές χώρες-μέλη με επικεφαλής την Ολλανδία.

Ο αποφώλιος Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τα έβαλε με την Βρετανία ότι «πρέπει η ίδια να διορθώσει το μεταναστευτικό της πρόβλημα»! Να εμποδίζει δηλαδή τις χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να μεταβούν στη Βρετανία με τα πολλά προβλήματα, ακριβώς λόγω της αλλοιώσεως του τοπικού πληθυσμού από μετανάστες και λαθρομετανάστες . Εκτός από το φιάσκο υπήρξε και πλήρες κομφούζιο, όχι μόνο στα Τίρανα.

«Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα για την έναρξη της διαδικασίας προσχωρήσεως των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» κατά το πρακτορείο Bloomberg. Η προσχώρηση αυτή «απέχει παρασάγκας αν όχι δεκαετίες, λόγω της μη εισέτι εκπληρώσεως των κριτηρίων εντάξεως» ανέφερε. Η μόνη χώρα που πήρε “εισιτήριο” να καταστεί υποψηφία χώρα-μέλος της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προς μεγάλη ενόχληση της Σερβίας. Η Κροατία θα προσχωρήσει στη Συνθήκη Σένγκεν.

Τα ελληνικά συμφέροντα ελάχιστα προωθήθηκαν στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμποδίσθηκε(;) να επισκεφθεί την ελληνική κοινότητα στη Βόρειο Ήπειρο, που το εθνομηδενιστικό ΕΛΙΑΜΕΠ την λανσάρει ανιστόρητα σαν “Νότια Αλβανία”. Υπεσχέθη όμως ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Χειμάρρα και τη Δεβιτσάνη, όπως ο στρατηγός Μακάρθουρ τις Φιλιππίνες το 1941!

ΑΟΖ, η μόνη λύση

Με την την Αλβανία, που οφείλει την αναγέννησή της στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και βεβαίως στην εργατικότητα των Αλβανών που μετοίκισαν στην Ελλάδα, ευρόντες απασχόληση, εισόδημα, σχολεία, υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια, η οποία απέλειπεν στην χώρα τους μετά την πτώση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα, οι διακρατικές σχέσεις δυστυχώς δεν είναι καλές, καθώς ο Έντι Ράμα αλληθωρίζει συνεχώς: Άλλοτε γίνεται όργανο του νεοοθωμανού Ερντογάν και άλλοτε της βαλκανικής μαφίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής. Είναι όμως υπόθεση του αλβανικού λαού να απαλλαγεί απ’ αυτόν κι όχι του Κυριάκου.

Αντιθέτως, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου υπό της Ελλάδος θα ήταν μέγα λάθος, διότι τούτο θα αντανακλούσε ευθέως στην κατεχομένη υπό του Αττίλα Κύπρον. Αν ο εριστικός Ράμα εμμείνει στον ερπυσμό της συμφωνίας οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, αποφεύγοντας την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τότε η μόνη λύση είναι η επιστροφή της Αθήνας στην υπογραφείσα ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, η οποία είχε οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με βάση τη μέση γραμμή.

Στο τέλος της ημέρας υπάρχουν και δύο καλά νέα: Πρώτον, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στην Αμερικανική Γερουσία (51-49) μετά την επικράτηση στις εκλογές του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ραφαέλ Γουόρνοκ. Δεύτερον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, με τις Ομοσπονδιακές Αρχές Προστασίας του Συντάγματος πέτυχαν την εξάρθρωση της ανατρεπτικής οργανώσεως Reichsbuerger (“Πολιτών του Ράϊχ”) που σκόπευε να επαναφέρει την παλαιά τάξη πραγμάτων στην μεταπολεμική Γερμανία, της οποίας το Σύνταγμα επέβαλαν οι Αμερικανοί, ως γνωστόν το 1945.

πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon