Είναι το Κοσσυφοπέδιο βαλκανικό “κουτί της Πανδώρας”;

Δημοσιεύθηκε: 10/01/2023 09:34 Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2023 09:34 Από: Tachydromos

Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και ο ειδικός εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Μιροσλάβ Λάτζεακ επανήρχισαν τον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ύστερα από την απόσυρση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την άρση της εγρήγορσης του σερβικού στρατού, κατόπιν του τραυματισμού δύο Σέρβων από πυρά Αλβανών τα Χριστούγεννα και την ξυλοκόπηση ενός νεαρού Σέρβου από Αλβανούς.

Το σκηνικό επαναφέρει στην μνήμη την εμφάνιση το 1996 του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού σ’ ένα χωριό του Κοσσυφοπεδίου (τότε επαρχία της Σερβίας), λίκνου του σερβικού εθνικισμού, με το οποίο επεισόδιο άρχισε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ με την Σερβία. Οι επί τρίμηνο βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εις βάρος των Σέρβων κατάφεραν να δημιουργήσουν το αυτόνομο κρατίδιο του Κοσσυφοπεδίου, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.

Το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι Αμερικανοί), η ΕΕ (Μπορέλ), η σερβική και η αλβανική κυβέρνηση (Βούτσιτς και Ράμα) και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξεδήλωσαν αμέσως τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της εντάσεως στο Κοσσυφοπέδιο κι όπως πάντα, όπου υπάρχει αστάθεια, εμφανίσθη κι ο Ερντογάν, προσφέροντας τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, ενέργεια που επέσυρε την καταδίκη υπό της Σερβίας ότι η Τουρκία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εξοπλίζει μία αυτόνομη περιοχή που στερείται επισήμως στρατού.

Το εύφλεκτο Κοσσυφοπέδιο

Ποιος, όμως, ενδιαφέρεται δια το διεθνές δίκαιο, πλην της Δύσεως; Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται κατ’ εξακολούθησιν από την Ρωσία στην Ουκρανία, την Κίνα στα στενά της Ταϊβάν και την Τουρκία στη Μεσόγειο. Εν τούτοις, η πολιτική και η δημοσιογραφία στην Αλβανία, στη Σερβία, στα Σκόπια και στην Ελλάδα έχουν επηρεασθεί στο παρελθόν από την πρώτη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού. Ο Μπερίσα, ο Σαμαράς και ο Γκλιγκόροφ έπεσαν και εξ αιτίας της πολιτικής τους στην Αλβανία, στη Βόρειο Ήπειρο και στα Σκόπια αντιστοίχως.

Ελπίζεται ότι η νέα όξυνση των σχέσων Αλβανών και Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα γίνει το νέο “κουτί της Πανδώρας” (πιθάρι γεμάτο δυστυχίες για την ανθρωπότητα, που απεσφράγισε η Πανδώρα, σύζυγος του Επιμηθέα) στα Βαλκάνια, τα οποία, παρ’ ότι δεν «άξιζαν δύο Πομερανούς στρατιώτες» κατά τον Πρώσο καγκελάριο Μπίσμαρκ (1885), σήμερα είναι πεδίο αντιπαραθέσεως Αμερικής και Ρωσίας. Η δεύτερη υποστηρίζει τους Σέρβους και οι Αμερικανοί τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο Ερντογάν τους Τσάμηδες. Ζητεί να αποζημιωθούν από την Ελλάδα για τις περιουσίες που έχασαν όταν απεχώρησαν μαζί με την γερμανική Βέρμαχτ το 1944 για να μην τιμωρηθούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος του ελληνικού λαού.

πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon