Εκλογικές παρεμβολές

Δημοσιεύθηκε: 19/01/2023 12:14 Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2023 12:23 Από: Tachydromos

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ μετά τα γνωστά διασπαστικά πλήγματα που της προκλήθηκαν ήδη από το 2009 με τις μεθοδεύσεις και προκλητικές παρεμβάσεις του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασίμη, δεν έχει κατορθώσει να συνέλθει και ανταπεξέλθει στο σκέλος που αφορά τις εκλογικές πολιτικές αποδόσεις της όπως αυτές προσδοκούνται στη συνεργασία με το Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ΚΕΑΔ.

Προφανώς οι πολιτικές της Κυβέρνησης Ράμα σε ότι αφορά σε ζητήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δικαιωμάτων της και την προσέγγιση σε φορείς που την εκφράζουν αυθεντικά, σε συνδυασμό με τις εντάσεις που προκαλεί η προσέγγιση του με ακραία ανθελληνικά σχήματα, αποτελούν βασικό επίσης παράγοντα που οδηγεί σε αριθμητική εκλογική συρρίκνωση την ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ.

Δεν είναι του παρόντος και θέλει προφανώς πολύ εκτεταμένη ανάλυση για να κατανοηθεί πως ο αυταρχισμός κυρίως και η αντιδημοκρατική προσέγγιση της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας στην Αλβανία έχουν επιφέρει την σχεδόν εξόντωση των μικρών πολιτικών σχηματισμών.

Πέραν όμως τούτων και με δεδομένο ότι στις 14 Μαϊου στην Αλβανία θα διοργανωθούν οι εκλογικές διαδικασίες για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υποχρέωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Η οποία έχει μάλιστα τις δικές της επιμέρους εκφάνσεις. Πρωτίστως και λαμβάνοντας ως βάση την παραδοχή ότι δια των μονοκομματικών προηγούμενων εκλογών το 2019 οι δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια είναι προεκτάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Κυβέρνησης, έχει υποχρέωση συμβολής στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι περιοχές όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ –ΚΕΑΔ μπορούν ουσιαστικά να επηρεάσουν την επιβεβλημένη προσπάθεια να αποκτήσουν πραγματικό ρόλο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κυρίως όμως υποχρέωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι να επιδώσεις τόνο εθνικό στην προεκλογική προσπάθεια ώστε αφενός μεν να διατυπωθούν εντονότερα οι καταγγελίες της για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μελών και κοινοτήτων της και αφετέρου να αξιοποιηθεί εφόσον προηγουμένως έχει αποκατασταθεί η αυτονομία της τοπικής εξουσίας στην πρακτική εφαρμογή τέτοιων δικαιωμάτων. Ο γεωγραφικός χώρος εξ άλλου στον οποίο θα πρέπει να αναφερθεί η προσπάθεια και εκλογικός αγώνας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ είναι πολύ πέρα από τις δύο δήμους της υπαίθρου στους οποίους οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα ήθελαν να περιορίσουν την δραστηριότητα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Έτσι και για μια ακόμη φορά κεντρική διεκδίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παραμένει η δημιουργία κλίματος ώστε στη Χιμάρα να αλλάξουν τα δεδομένα ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κυβερνών κόμμα ώστε να εκφραστεί το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που στην ουσία χειραγωγείται με τις γνωστές μεθόδους. Συναφώς βέβαια να καλύψει ανάγκες ώστε να αποτυπωθούν στους εκλεγμένους φορείς σε δήμους όπως Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά, Κονίσπολη, Αυλώνα κ.α. οι κοινότητες των γηγενών Ελλήνων.

Ωστόσο εκλογικές παρεμβολές αποτελούν ακόμη μια δυσκολία σε ότι αφορά την προοπτική εκλογικοπολιτικής ανάκαμψης του συνδυασμού που εκφράζει την αυτόνομη πολιτική της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εκτός βέβαια των πιέσεων και εσωτερικών αποσπειρώσεων που έτσι κι αλλιώς θα επιδιώξουν οι καθεστωτικοί μηχανισμοί του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Πρόκειται για την πιθανότητα σύμπτωσης της ημερομηνίας ή ακόμη πιο βέβαιο της περιόδου με τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Είναι ένας παράγοντας που εκτός απ’ το γεγονός δυσκολιών στην μετακίνηση των ψηφοφόρων που θα έχουν διπλή υποχρέωση ταυτόχρονης παρουσίας, «διευκολύνει» τα Τίρανα να επιχειρήσουν και διενεργήσουν τις γνωστές λαθροχειρίες ώστε να ελέγξουν ή προκαθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλλά και ακόμη κάτι. Η αδήριτη ανάγκη των πολιτευτών απ’ την Ελλάδα, και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές που δημιουργούν πολιτικές χίμαιρες εθνικά ανήθικες και πολιτικά αθέμιτες για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ας παρατηρήσει κανείς συμπεριφορές όπως του κυβερνητικού βουλευτή στη Θεσπρωτία και ακόμη πιο απροκάλυπτα του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο κατανοητά. Πρόκειται για ελληνικές πατέντες ώστε με περίβλημα το δήθεν εθνικό να συνάπτονται ιδεολογικές τερατώδεις αρραβώνες…

Προκαλεί δε απορίες πως η ΟΜΟΝΟΙΑ από συσταλτικό σύνδρομο δεν έχει την τόλμη λίγες εβδομάδες μάλιστα προ των εκλογών να καταγγείλει μονομερείς τέτοιες χειρονομίες στήριξης υπέρ των Σοσιαλιστικών συνδυασμών από κυβερνητικούς και επί το πλείστον διπλωματικούς φορείς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon