Η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί

Δημοσιεύθηκε: 24/01/2023 12:12 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2023 11:39 Από: Tachydromos

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ απέδειξε αφενός ότι συνεχίζει να αποτελεί ζωντανό πολιτικό οργανισμό και αφετέρου ότι οι θέσεις της κινούνται στην σωστή κατεύθυνση στην κατεύθυνση προστασίας του συμφέροντος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης το Σάββατο είχε μεν ως κεντρικό ζήτημα συζήτησης τις τυπικές διαδικασίες για τις προτάσεις που θα υποβάλει στο ΚΕΑΔ για τους υποψηφίους Δημάρχους σε τουλάχιστον τρεις δήμους ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού αλλά πέραν τούτου επεκτάθηκε και στους χειρισμούς για επέκταση της πολιτικής παρουσίας με αφορμή τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ενώ σε τρεις δήμους, με ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτόν της Χιμάρας, το μέτωπο της αντιπολίτευσης φαίνεται να υιοθετεί τις προτάσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ η σύμπραξη και προεκλογική συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους. Οι δυσκολίες στη λειτουργία ως ενιαία του φάσματος της αντιπολίτευσης είναι γνωστές και μέσα απ’ αυτές οι κρατικού και κομματικού μηχανισμοί του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα επιδιώξουν και ανάλογες χειραγωγήσεις του εκλογικού σώματος της ΕΕΜ.

Αυτά όμως θα συζητηθούν εκτενώς όλο το επόμενο διάστημα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνεχίζουν να έχουν την δική τους αξία και σημασία. Η συντονισμένη προσπάθεια εξ άλλου στόχο έχει την πολιτική συμμετοχή κοινοτήτων Ελλήνων σε περισσότερους δήμους απ’ τους προαναφερόμενους τρεις. Συμβάλει έτσι στην ανάδειξη της ιστορικής παρουσίας των κοινοτήτων των Ελλήνων και την διαδικασία της αναζωογόνησης τους μετά απ’ τους διωγμούς και ξεπερνώντας τις γνωστές δυσκολίες που προβάλλονται για τη συντήρηση της ψυχολογίας των μειονοτικών ζωνών απ’ τους μηχανισμούς της πολιτείας. Πρόκειται για βασική αποστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην οποία ανταποκρίνεται ουσιαστικά και αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος συλλογικός οργανισμός που μπορεί.

Συνδυαστικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι μαζί με τις τοπικές εκλογές η φετινή χρονιά ενέχει και την πρόκληση της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών. Αναβλήθηκε με τεχνητά και απολύτως μη πειστικά κριτήρια πέρυσι και προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο...

Ωστόσο τη δική της συμβολική και ουσιαστική αξία είχε και η εκδήλωση για την 32η επέτειο απ’ την ίδρυση της Οργάνωσης ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου. Μάλιστα φέτος διοργανώθηκε στους Αγίους Σαράντα και με πολύ επιτυχία καθώς συγκέντρωσε στελέχη και μέλη που είχαν την ευκαιρία ώστε να θυμηθούν άλλη μια φορά την ιστορική διαδρομή της οργάνωσης για τρεις πλέον δεκαετίες αλλά και τονώσουν την αγωνιστική τους συμμετοχή για την συνέχεια και την εξέλιξη της αυτόνομης πολιτικής προσπάθειας.

Η παρουσία εξ άλλου εκπροσώπων απ’ τις δομές της Οργάνωσης στην Αθήνα αποτελεί απόδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει για να κρατάει ζωντανούς τους δεσμούς και το ενδιαφέρον για τη γενέθλια γης αλλά και της ευκαιρίας που τους προσφέρει σε συνεργασία με το ΚΕΑΔ για να έχουν ενεργό πολιτική συμμετοχή.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα που είχε εξ άλλου και την πρώτη της ευκαιρία γνωριμίας και συνεργασίας με το στελεχικό δυναμικό σε τόσο μαζική παρουσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Εκπρόσωποι δε του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και πολιτικών κομμάτων απ’ την Ελλάδα μετέφεραν επίσης ανάλογο χαιρετισμό και την δέσμευση για τη συνέχιση της αρωγής στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ώστε υπό συνθήκες αξιοπρέπειας να διαιωνίσει την ιστορική του παρουσία και μαρτυρία.

Απ’ την οπτική αυτή η ΟΜΟΝΟΙΑ παρά τον συνεχή πόλεμο και αμφισβήτηση της αναδεικνύει και ανάλογη γεωπολιτική διάσταση για το σύνολο του γηγενούς Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη στα παράλια της Αδριατικής και την ενδοχώρα. Πρόκειται για πολύτιμο ζωντανό και αξιοποιήσιμο πολιτικό μέσο όχι απλά για την ανάπτυξη της ελληνοαλβανικής ζύμωσης και συνεργασίας. Προσλαμβάνει για άλλη μια φορά σημασία στην διαχείριση πιέσεων που ο χώρος της Αλβανίας και αλβανόφωνων πληθυσμών να χειραγωγηθεί στην υπηρεσία της Τουρκίας και μέσω της ισλαμοποίησης να αποπροσανατολιστούν από τις ωφέλιμες εξελίξεις στην διαδικασία ευρωπαϊκής ένταξης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι συνεπής στους στόχους που έθετε η ιδρυτική της διακήρυξη, που εμπλουτίστηκαν και διευρύνθηκαν στην πορεία. Να κρατάει ζωντανές τις προσδοκίες του Ελληνισμού και στη γωνία τούτη!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon