Μαζική διαδήλωση στα Τίρανα κατά του Ράμα: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του

Δημοσιεύθηκε: 12/02/2023 08:53 Τελευταία Ενημέρωση: 12/02/2023 08:53 Από: Tachydromos

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα το Σάββατο μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και θεωρούν υπεύθυνο για την επιδείνωση της φτώχειας στην Αλβανία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον Έντι Ράμα για «μυστικούς δεσμούς» με έναν πρώην αξιωματούχο του FBI, την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ, τον οποίο υποπτεύεται ότι επηρέασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να κηρύξει persona non grata τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό.

«Ο Έντι Ράμα διέπραξε μια εχθρική ενέργεια δωροδοκώντας έναν πρώην αξιωματούχο του FBI προκειμένου να εξαλείψει την αντιπολίτευση», είπε ο Μπερίσα στο πλήθος που φώναζε «Ράμα, φύγε».

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του FBI, συνελήφθη τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σκοτεινές σχέσεις του με ξένους παράγοντες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απέκρυψε 225.000 δολάρια σε μετρητά που έλαβε από πρώην πράκτορα των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και «διατήρησε σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας».

Η αντιπολίτευση λέει ότι ο κ. Ράμα χρησιμοποίησε τον πρώην αξιωματούχο του FBI και χρηματοδότησε «πολιτικά λόμπι» με στόχο τον κ. Μπερίσα για να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση.

Στον κ. Μπερίσα, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, απαγορεύτηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 για «πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του».

Ο κ. Ράμα απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ως συκοφαντία και ισχυρίστηκε ότι η δίωξη του Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ «δεν είχε καμία σχέση» με τον ίδιο ή με την αλβανική κυβέρνηση.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για να διατηρήσουν την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα καθώς και το κόμμα του πρώην Προέδρου Ιλίρ Μέτα, πρώην συμμάχου του κ. Ράμα, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του για να ανατρέψει τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον κ. Ράμα ότι βύθισε την Αλβανία στη φτώχεια και προκάλεσε μαζική μετανάστευση Αλβανών.

πηγή: hellasjournal.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon