Αμόκ ανθελληνισμού – Που το πάει ο Ράμα με την ομηρεία Μπελέρη

Δημοσιεύθηκε: 23/05/2023 21:46 Τελευταία Ενημέρωση: 23/05/2023 21:46 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Ενώ αναμένονταν σήμερα από πλευράς των ΜΜΕ και ειδικών νομικών η αποφυλάκιση του εκλεγμένου Έλληνα δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, η κληρωτή δικαστής Αταλάντη Ζεκίρη αποφάνθηκε το αντίθετο. Προ ολίγου, αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση τους. Απ’ το πρωί ο δήμαρχος Χιμάρας είχε μεταφερθεί από τους χώρους κράτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αυλώνας, στις Φυλακές 313 στα Τίρανα, όπου πιθανώς θα συνεχιστεί να κρατείται.

Οι ανάλογες διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων διεξάγονται στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου, χωρίς όμως κοινό. Ωστόσο πολλά στελέχη της Ομογένειας και συνδημότες της Χιμάρας βρέθηκαν έξω απ’ τα δικαστήρια, πολύ νωρίτερα από την ώρα που ανακοινώθηκε η εκδίκαση, όχι μόνο για την συμπαράσταση στους Μπελέρη και Κοκαβέση, αλλά και έχοντας μία βάσιμη ελπίδα για την αποφυλάκιση τους, έστω υπό όρους, μέχρι την ολοκλήρωσης της εκδίκασης της υπόθεσης.

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι όλο αυτό το διάστημα ασκείται ασφυκτικός προπαγανδιστικός κλοιός και πίεση από τα συστημικά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και το διαδίκτυο, κατά της Ειδικής Εισαγγελίας και του Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, όπου έχει μεταφερθεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Ωστόσο, από το πρωί δεν προοιωνίζονταν καλή εξέλιξη από την δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Νίκος Δένδιας, ενώ ανακοίνωσε ότι στο Συμβούλιο θα συζητούνταν η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, θα δράττονταν της ευκαιρίας να θέσει και το ζήτημα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας.

Τελικώς, περιορίστηκε να δηλώσει μόνο την πρόθεση του για συνάντηση με την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, που μαζί με συναδέλφους της πέντε ακόμη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μετείχαν άτυπα στο περιθώριο εργασιών του Συμβουλίου. Σαφώς υπονοούσε ότι δεν υπήρχε ανάλογη διαβεβαίωση πρόθεσης διμερούς συνάντησης από πλευράς της.

Η συνάντηση έγινε, ωστόσο, τόσο η φωτογραφία που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, όσο και το σύντομο κείμενο – όσο δηλαδή επιτρέπει το Twitter – δεν άφηνε κανένα μήνυμα αισιοδοξίας. Λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώνονταν η δυσμενής κατάσταση.

Τα μηνύματα από Μενέντεζ

Σε αντιδιαστολή με την ροή πληροφοριών περί των δηλώσεων Δένδια ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και προηγούμενων άλλων προηγηθέντων, με κορυφαία την τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κογκρέσου, Μπομπ Μενέντεζ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του, εστιάζει ειδικά στην πληθωρική παρουσία στο χώρο της Αλβανίας, αλλά και στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, Αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, που μετέχουν τη άσκησης Defender Europe 2023!

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπελέρη και Κοκαβέση δήλωσαν ότι αύριο θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αιτήματος έφεσης, για να αναιρεθεί η απόφαση του Ειδικού Πρωτοδικείου. Κατά συνέπεια, εντείνεται το ερώτημα που το πάει ο Ράμα και το σύνολο του μηχανισμού του. Πλέον, είναι σαφές ότι το ζήτημα δεν ήταν εκλογικό. Το ερώτημα στο ένα σκέλος του, που αφορά την καταπίεση και χειραγώγηση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και την λεηλασία της περιουσίας του, είναι σαφώς απαντημένο. Όμως, η σκοπιμότητα της ρήξης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν έχει πειστική ερμηνεία.

Έστω και εάν οι χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα είχαν άλλο αποτέλεσμα και οδηγούσαν σε μία διακυβέρνηση τεχνοκρατών για κάποιες εβδομάδες, τότε το τράβηγμα του σκοινιού στις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα ήταν κάτι επιβεβλημένο για την καλλιέργεια της χαρακτηριστικής του μεγαλομανίας του Ράμα. Τελικώς, προέκυψε διαφορετικό αποτέλεσμα…

Βέβαια, παρόλο που υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές σε τέσσερεις εβδομάδες με βέβαιη την έκβαση τους, πάλι τον διευκολύνει να παρατείνει την κράτηση τους, μελετώντας τις επόμενες κινήσεις του, που προφανώς και δεν θα είναι καθόλου προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας της Χιμάρας.

Σε αντιδιαστολή του επιχειρούμενου ανθελληνισμού που κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν να εμφυσήσουν, να αναφερθεί ότι προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη και την κοινωνία το Πρόγραμμα Ελληνικής Πολιτιστικής Εβδομάδας που από αύριο υλοποιεί η αλβανική κυβέρνηση στα Τίρανα, με δράσεις και σε άλλες πόλεις από την πρεσβεία της Ελλάδας στην αλβανική πρωτεύουσα. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη συναυλία του τραγουδιστή Νίκο Βέρτη στο μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου στο κέντρο των Τιράνων.

Το κουρνιαχτό των εθνικιστών Οι ενέργειες του Ράμα και των μηχανισμών που ελέγχει με τη σύλληψη-απαγωγή και την, σχεδόν υπό συνθήκες ομηρίας, κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, λειτουργούν ακριβώς προς το στόχο που εκείνος εξ’ αρχής προγραμμάτιζε και όχι απλά για να αποκλείσει την επιλογή της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ για τη δημοτική αρχή της Χιμάρας. Κάτι τέτοιο για τους γνωρίζοντες τον τρόπο πως λειτουργούν οι εκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία, θα μπορούσε να το επιχειρήσει και με άλλους τρόπους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ήθελε για άλλη μια φορά να ξεμπλοκάρει τους οχετούς του ανθελληνισμού και να φέρει στην πρώτη γραμμή την ακραία εθνικιστική ρητορική. Τα δημοσιεύματα είναι πλέον ενδεικτικά και περιστρέφονται γύρω απ’ το παρελθόν του ίδιου του Μπελέρη, αλλά κυρίως γύρω από το δήθεν εδαφικό παιχνίδι που η Ελλάδα επιδιώκει μόνιμα στη Χιμάρα και την ευρύτερη περιοχή που ιστορικά μαρτυρείται ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.

Κορυφαίο παράδειγμα η νευρική αντίδραση του στενού φίλου και σε πολλές ενέργειες μέντορα του Ράμα απ’ το Κόσοβο Μπατόν Χατζίου – εμφανίζεται μάλιστα και ως διανοητής – ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ενοχλείται από τα ελληνικά που ομιλούνται στις πλατείες των Δρυμάδων της Χιμάρας. Περίπου υπονοούσε ότι για να κάνει εκείνος τις διακοπές του δεν θα ήταν άσχημο να διώξουν όλους τους γηγενείς! Παράλληλα είπε και για το Σταυρό και τις εκκλησιαστικές σημαίες που οι Σέρβοι διατηρούν ακόμη σε περιοχές του Κοσσόβου!

Εμφάνιση έκανε – θα ήταν μάλλον έκπληξη εάν δεν θα συνέβαινε – ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού των μουσουλμάνων Τσάμηδων που καθοδηγούνται απ’ τις τουρκικές υπηρεσίες. Αυτός παροτρύνει, αφενός την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την ανάληψη των καθηκόντων του δήμου Χιμάρας απ’ τον Φρέντη Μπελέρη και αφετέρου δηλώνει ότι ομάδα νομικών υπό την καθοδήγηση του (;!) προετοιμάζει προσφυγή κατά του Μπελέρη στην Εισαγγελική Δομή κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, πέραν απ’ την κατασκευασμένη κατηγορία που τον επιβαρύνει περί εκλογικής διαφθοράς για εξαγοράς ψήφων. Συγκεκριμένα, θέλει να αναμοχλεύσει την υπόθεση μιας τρομοκρατικής ενέργειας σε στρατιωτικό φυλάκιο της Αλβανίας στη μεθόριο με την Ελλάδα, το μακρινό 1994.

SLpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon