Βρετανία: Πακέτο, πίσω στην Αλβανία, οι κακοποιοί… εμείς γιατί όχι;

Δημοσιεύθηκε: 25/05/2023 21:59 Τελευταία Ενημέρωση: 25/05/2023 21:59 Από: Tachydromos

Εκατοντάδες Αλβανοί κρατούμενοι θα επιστραφούν στην πατρίδα τους, με αντάλλαγμα τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού σωφρονιστικού συστήματος, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, 200 Αλβανοί υπήκοοι στις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας που εκτίουν ποινές 4 ετών ή περισσότερο θα επιστραφούν στις αλβανικές φυλακές όπου θα εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους.

Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των φυλακών στην Αλβανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να μειώσει το κόστος των κρατουμένων για τους φορολογούμενους καθώς αυτή τη στιγμή κοστίζει σχεδόν 40.000 λίρες ετησίως για να στεγαστεί κάθε κρατούμενος στην Αγγλία και την Ουαλία. Έως τις 31 Μαρτίου 2023, υπήρχαν 1.393 Αλβανοί αλλοδαποί παραβάτες σε φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τα τελευταία 3 χρόνια 10.000 αλλοδαποί παραβάτες από όλο τον κόσμο απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα καταγωγής τους. Η πλειονότητα έχει απελαθεί μέσω άλλων συστημάτων, όπως το Πρόγραμμα Πρόωρης Απομάκρυνσης, το οποίο επιτρέπει στους παραβάτες να απελαθούν πριν από τη λήξη της ποινής φυλάκισης τους και να εκτίσουν το υπόλοιπο στο εξωτερικό.

«Είμαι ευγνώμων στον Αλβανό ομόλογο μου, κ. Ulsi Manja, για τις προσπάθειές του να διαμορφώσει την αυξανόμενη εταιρική μας σχέση σε θέματα δικαιοσύνης. Οι πολίτες περιμένουν οι ξένοι εγκληματίες να εκτίουν τις ποινές τους στο εξωτερικό – όχι στις φυλακές μας σε βάρος των φορολογουμένων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Alex Chalk KC.

«Αυτή η νέα συμφωνία καταδεικνύει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας. Κάθε Αλβανός κατάδικος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή στην Αλβανία, κοντά στις οικογένειες τους», δήλωσε ο Ulsi Manja, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας.

Μέσω της συμφωνίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα παράσχει υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αλβανικού σωφρονιστικού συστήματος, για να διασφαλίσει ότι έχουν την ικανότητα να κρατήσουν αυτούς τους κρατούμενους. Αυτές οι βελτιώσεις θα επιταχύνουν επίσης τις μελλοντικές μεταφορές. Η συμφωνία, αξίζει να σημειωθεί ότι βασίζεται σε προηγούμενη. Σύμφωνα με αυτή, τους απαγορεύεται επίσης να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, η συμφωνία αναμένεται να απελευθερώσει μεγάλο μέρος της χωρητικότητας των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία, επιταχύνοντας την απομάκρυνση αλλοδαπών παραβατών. Μεταξύ 27 Απριλίου 2021 και 27 Απριλίου 2023, η κυβέρνηση επαναπάτρισε 112 καταδικασμένους αλλοδαπούς παραβάτες βάσει Συμφωνιών Μεταφοράς Κρατουμένων. Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό κρατουμένων που απομακρύνονται ετησίως.

defence-point

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon