Νέα στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο στέλνει το ΝΑΤΟ

Δημοσιεύθηκε: 01/06/2023 17:47 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2023 17:44 Από: Tachydromos

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια αυτή την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτή την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.

Η αναταραχή εντάθηκε στην περιοχή μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι, δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας, η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Το γεγονός ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα, παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων, προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστηρικτή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τις δύο πλευρές.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση», δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Όσλο. «Το μήνυμά μας προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι πως πρέπει να δεσμευθούν με καλή πίστη στον διάλογο που οργανώνει η ΕΕ».

Είπε πως η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει και περισσότερους στρατιώτες επιπλέον των 700 που είναι ήδη καθ' οδόν για να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4.000 ειρηνευτών στο Κόσοβο, μετά τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών τη Δευτέρα.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στη διακυβέρνηση των Σέρβων.

Η Σερβία χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, δήλωσε η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι στο Reuters, στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο υποστηρίζοντας «εγκληματικές συμμορίες» στον βορρά.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής στη Μολδαβία, ο Βούτσιτς είπε πως το Κόσοβο θα πρέπει να αποσύρει τους «λεγόμενους δημάρχους» σε τέσσερις δήμους και είπε πως ένα τέτοιο βήμα θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης.

Οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Στη βόρεια πόλη Λεπόσαβιτς, στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα ένας από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους, Σέρβοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και ύψωσαν τη σερβική σημαία πάνω σε έναν φράχτη.

Στις τρεις άλλες περιοχές -Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Βόρεια Μιτρόβιτσα- οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι δεν εργάζονται από τα γραφεία τους στα δημαρχεία, συμβάλλοντας να διατηρηθεί η ηρεμία στις πόλεις αυτές.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του σχεδόν μια δεκαετία αφότου οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί. Η Σερβία και κάπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν την Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν το Κόσοβο τμήμα της Σερβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon