Η επίσκεψη Ντούλε στην Ουάσιγκτον

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Δεν θα σταθούμε σε παραμέτρους ωφελιμότητας για τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό που προφανώς εμπεριέχει η επίσκεψη του Προέδρου του ΚΕΑΔ – πολιτική συνέχεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βαγγέλη Ντούλε στην Ουάσιγκτον, όπου στο περιθώριο των τελετών ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία εκτενών ακροάσεων από πολιτικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας σε σπουδαίες θέσεις της διοίκησης. Αυτό εξ άλλου θα αναλυθεί και απ’ τον ίδιο με την επιστροφή του και θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενων σημειωμάτων.

Η σημασία που προσδίδουν στην Αλβανία ανάλογων επαφών και σχέσεων που δημιουργούνται στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ήδη σειρά εμφανών και μη αντιδράσεων στην Αλβανία. Ας μην διαφεύγει εξ άλλου ότι είναι χρόνος εκλογικός και οι πολιτικές δυνάμεις κάνουν τους λογαριασμούς τους. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε ως μη όφειλε εκτεθεί προεκλογικά παίρνοντας απροκάλυπτα θέση υπέρ της υποψηφίας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και ξεπερνώντας τα όρια είχε «προειδοποιήσει» για δεινά που θα προκαλέσει στην ανθρωπότητα τυχών εκλογή Τραμπ. Τώρα προφανώς αρχίζει και ανησυχεί απ’ την εξέλιξη και δεδομένου ότι οι αδυναμίες της διακυβέρνησης του είναι τεράστιες μπορούν να αποτελέσουν πάτημα ούτως ώστε η Ουάσιγκτον επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση που επίκειται τον Ιούνιο. Η εύνοια ή μη της αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων.

Εξελίσσεται επίσης στα Τίρανα και ένα υπόγειο περισσότερο αλλά και με αρκετές ορατές όψεις παιχνίδι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ενδέχεται ο Ιλίρ Μέτα και το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης να δοκιμάσουν αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ο Ράμα και οι Σοσιαλιστές θα βρεθούν στην πλέον αφύσικη για ένα προοδευτικό κατ επίφαση κόμμα να είναι στη συμμαχία με τους εθνικιστές του Ιντρίζι.

Αυτά σε ένα συνδυασμό διαστροφικής λογικής στην οποία συνηθίζει ο Ράμα και εξωθεί τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό, αρχίζουν να σκηνοθετούν και πάλι την ύπαρξη «ελληνικού δακτύλου» που αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Αλβανίας. Θέλοντας απ τη μια να «δικαιολογήσει» τον εναγκαλισμό του με τους εθνικιστές τσάμηδες και αφετέρου να έχει προκαταλάβει ενδεχόμενη πτώση του απ’ την εξουσία τροφοδοτεί σεναριολογία συνωμοσίας. Το 1996-97 ο Μπερίσα στην αδυναμία του τότε να αντιληφθεί τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και επιληφθεί της κατάστασης προσέφυγε στη λογική των διαβρωμένων απ’ τους μουσουλμάνους μυστικής του υπηρεσίας ότι τον αποσταθεροποιούσε το Ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ προκειμένου δημιουργήσει συνθήκες απόσχισης της Βορείου Ηπείρου.

Κάπως ανάλογα κινήθηκαν τα ελεγχόμενα απ’ το Ράμα ΜΜΕ. Στις ΗΠΑ ο Βαγγέλης Ντούλες πήγε κατόπιν παραινέσεων του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και χειρισμών του Αμερικής Δημητρίου προκειμένου με τους παράγοντες του Λευκού Οίκου και δη τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Πρίμπους στήσει το πολιτικό παιχνίδι που θα ρίξει το Ράμα και θα φέρει το ΔΚ στην εξουσία! Δεν είναι υπερβολές. Είναι ότι προβλήθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια και γράφτηκαν σε εφημερίδες προφανώς σε περίληψη.

Με τη διακίνηση τέτοιων σεναρίων ο Ράμα θέλει απ’ τη μια να προβάλει σαν κάτι πολύ σημαντικό καθώς τόσοι σημαντικοί άνθρωποι και δη ο Λευκός Οίκος ασχολείται μαζί του. Απ’ την άλλη το παίζει και εθνικός ήρωας. Τα έχει βάλει κατ αυτή τη λογική τόσο πολύ με τους κακούς Έλληνες που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί και κινούν τα νήματα για την ανατροπή του. Σε μια συνέχεια της (μη) λογικής του ανάλυσης και όσοι στο εσωτερικό τον αντιπολιτεύονται, και εάν ο Μέτα τον εγκαταλείψει για τους δικούς του πολιτικούς υπολογισμούς και σχεδιασμούς, όλοι αυτοί δεν είναι παρά κομμάτια στο παζλ που ο Ντούλες συνέλαβε με τους Ελληνικής καταγωγής αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να τον ανατρέψουν.

Απ’ τη μια η όλη κατάσταση προκαλεί γέλιο για την κομπλεξική ψυχολογία του Πρωθυπουργού και απ’ την άλλη αποδεικνύει το σπουδαίο ρόλο που δύναται να παίξει πολιτικά η ΕΕΜ και το ΚΕΑΔ εφόσον υπάρξει καλύτερη πολιτική συσπείρωση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon