Σχολιασμός της επίσκεψης της Πρέσβειρας της Ελλάδας στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Με τα γνωστά απ’ την κομουνιστική εποχή «Φύλλα Αστραπή» φιλοκυβερνητικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ αλλά και έντυπα προσπάθησαν να προσεγγίσουν την επίσκεψη και τη συμμετοχή της σε ορισμένες εκδηλώσεις της Ομογένειας στη Χιμάρα, της Πρέσβεως της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κας. Ελένης Σουρανής. Το πορτάλ “www.pamfleti.com” που έγκειται στον υπουργό εσωτερικών Σ. Ταχίρι και η “Tema” που αντανακλά άμεσα θέσεις του Πρωθυπουργού Ράμα, έδειξαν αν μη τι άλλο τόσο ότι παρακολουθούν έντονα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά εκδηλώνοντας και καθεστωτική νοοτροπία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συμπαράσταση της Ελλάδας σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομογένεια.

Ως να ανακάλυπταν την Αμερική, αναμασώντας χιλιοειπωμένες φαντασιώσεις περί κινδύνου εξελληνισμού του νότου και πάλι έγραψαν ότι η Πρέσβειρα μετείχε της Θείας Λειτουργίας στους Δρυμάδες που έγινε στην Ελληνική γλώσσα!!! Και αυτό το πλέον κατοχυρωμένο δικαίωμα για τη γλώσσα της λατρείας θα ελέγξουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί αντί να απολογηθούν για την προβοκάτσια με τον Άγιο Αθανάσιο και τόσες περιπτώσεις εν εξελίξει παραβιάσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και ακόμη πιο κάτω πάλι ξαφνιασμένοι φέρονται που στη Χιμάρα έψαλαν τον Ελληνικό Ύμνο έστω και για να τιμήσουν την παρουσία της εκπροσώπου του Έθνους.

Αλλά εκεί που κυρίως δείχνουν να πονούν είναι ότι αντιλαμβανόμενη την πίεση που δέχονται οι ελληνική πληθυσμοί η ελληνική Κυβέρνηση αρχίζει να στέλνει πλέον πιο ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης για την αποτροπή καταπιεστικών συμπεριφορών. Το Σαββατοκύριακο προφανώς ήταν μια ανάσα για τους ελληνικούς πληθυσμούς της παράκτιας περιοχής που βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω από εθνικιστικής έμπνευσης αρνητικής αντιμετώπισης απ’ την πολιτεία. Η παρουσία της Πρέσβειρας όχι απλώς τους δίνει τη δυνατότητα της δημόσιας καταγγελίας των διακρίσεων στη μεταχείριση αλλά και μεταφέρει το αίσθημα της συμπαράστασης για την εξεύρεση λύσεων. Αυτό είναι που ενοχλεί τους ενορχηστρωτές της καταπιεστικής πολιτικής και αντιδρούν σχεδόν με μεθόδους του Ενβέρ Χότζα ή των Τούρκων έναντι της εκεί ελληνικής ομογένειας. Τέτοιο ήταν το κλίμα των σχολείων… Λίγο – πολύ όπως οι θερινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ περί παρέμβασης στα εσωτερικά της Αλβανίας για τις αναφορές του ελληνικού Υπουργείο των Εξωτερικών για θέματα της μειονότητας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Βέβαια δείχνουν ενημερωμένοι οι κύκλοι και επιχειρούν σύγκριση της συμπεριφοράς που υιοθετεί η κα. Σουρανή με αυτές του προκατόχου της κ. Ροκανά. Ενέχουν μάλιστα και προειδοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας της. Εδώ όντως δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά άξια για ένα ξεχωριστό σημείωμα και προσέγγιση.

Ξεκάθαρα πάντως οι κυβερνητικοί κύκλου είναι ενοχλημένοι απ’ το γεγονός ότι το ΚΕΑΦ επανακάμπτει πολιτικά στους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής πράγμα το οποίο τους ακυρώνει σχέδια στα οποία είχαν επενδύσεις ώστε μέσω της πολιτικο-κομματικής χειραγώγησης της κοινωνίας εκεί να έλεγχαν και την εθνική διάσταση της συμπεριφοράς της κοινωνίας. Το γεγονός μάλιστα ότι το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ έχουν τη στήριξη της Ελληνικής διπλωματίας, με αποκλειστικό στόχο την διατήρηση της εσωτερικής συνοχής της ελληνικής κοινότητας, την ήρεμη εξέλιξη του δημόσιου βίους της και τη βελτίωση των πρακτικών δικαιωμάτων που της ανήκουν ενοχλεί ακόμη περισσότερο.

Οι εκλογές πλησιάζουν και οπωσδήποτε τα Τίρανα υπολογίζουν την απήχηση των προβληματισμών της Αθήνας για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στους πληθυσμούς του Νότου. Αυτό ανατρέπει τους υπολογισμούς του ΣΚ και των μηχανισμών τους οδηγώντας τους και πάλι στα μονοπάτια του εθνικισμού, της καλλιέργειας καχυποψίας έναντι της Ελλάδας και των διπλωματικών της υπηρεσιών και εν γένει του ανθελληνισμού.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon