Ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ Γιώργου Αλαμάνου για την 196η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Δημοσιεύθηκε: 31/03/2017 13:17 Τελευταία Ενημέρωση: 31/03/2017 13:15 Από: Tachydromos

Κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε στην δεξίωση για την 196η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Επανάστασης που οδήγησε στην αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1830.

Η Ελληνική επανάσταση και οι συνέπειες της είχαν ένα έντονο πρωτοποριακό χαρακτήρα τόσο στην διεθνή και περιφερειακή της διάσταση, εφόσον οδήγησαν στην δημιουργία του πρώτου ανεξαρτήτου κράτους στον χώρο της Βαλκανικής, όσο και την εσωτερική.

Πρωτοποριακές ήταν οι αξίες και οι αρχές της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες διείπον τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, και οι οποίες αποτυπώθηκαν στα συντάγματα του Επαναστατικού Αγώνα. Ας αναλογισθούμε ότι 200 περίπου χρόνια πριν, την στιγμή που οι Έλληνες εθυσιάζοντο για την ελευθερία τους, για την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, την ίδια στιγμή είχαν την ιδεολογική ορμή να υιοθετήσουν συντάγματα, τα οποία απαγόρευαν την δουλεία και διεκήρυσσαν ότι ΄΄αργυρώνητος παντός γένους και πάσης θρησκείας άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος είναι ελεύθερος και από του δεσπότου αυτού ακαταζήτητος΄΄, συντάγματα τα οποία έθεταν ως βάσεις του κράτους τις αρχές της ισότητος ΄΄άνευ εξαιρέσεως΄΄, και της λαϊκής κυριαρχίας, τα οποία προστάτευαν την θρησκευτική ελευθερία όλων, χριστιανών και μή, προστάτευαν την προσωπική ελευθερία προβλέποντας ότι ΄΄κανείς δεν φυλακίζεται χωρίς την τήρηση των νομίμων τύπων΄΄ και μεριμνούσαν ακόμη και για την ελευθερία του Τύπου.

Σήμερα, η ελληνική κοινωνία ευρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Είναι υποχρεωμένη, εμπνεόμενη και από το πρωτοποριακό πνεύμα της ελληνικής επανάστασης, να πραγματοποιήσει ένα νέο ποιοτικό άλμα προόδου και ευημερίας και να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής της σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Αυτό το κλίμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού συμμερίζεται, είμαι βέβαιος, και υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία τόσο του ελληνικού όσο και του αλβανικού λαού. Είναι άλλωστε κάτι που υπαγορεύει η λογική, τα πραγματικά συμφέρονται των δύο λαών, αλλά και και τα πανίσχυρα βιώματα συμπνοίας, ειρηνικής και καρποφόρου συνυπάρξεως και συνεργασίας, τόσο κατά το παρελθόν όσο και το παρόν. Στο πνεύμα αυτό η ελληνική ομογένεια έχει να προσφέρει την δική της ουσιαστική συμβολή.

http://www.pelasgoskoritsas.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon