Η «ανάσταση» της Ελλάδας ξεκίνησε – Αυτοί είναι οι αγωγοί που θα περάσουν από τη χώρα μας

Δημοσιεύθηκε: 06/04/2017 20:08 Τελευταία Ενημέρωση: 06/04/2017 20:08 Από: Tachydromos

Η ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να κλονίζεται μέσα σε «πελάγη» αστάθειας – ειδικά στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της Συρίας, γράφει η εφημερίδα «Έθνος» σε δημοσίευμά της την Πέμπτη, ωστόσο, την ίδια ώρα στα καθ’ ημάς, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί Ελλάδας και Κύπρου προχωρούν κανονικά, με εφαλτήριο τη στρατηγική θέση των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας.

Στη Λευκωσία έπεσαν (Τετάρτη και Πέμπτη) υπογραφές με ενεργειακούς κολοσσούς για την έναρξη ερευνών στα οικόπεδα 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κι αυτό μόλις δύο 24ωρα αφότου οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας επισφράγισαν από το Τελ Αβίβ την περασμένη Δευτέρα ως «στρατηγική προτεραιότητα» τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, παρουσία μάλιστα και της Κομισιόν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενεργειακού οργασμού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη (Μεγάλη Τετάρτη) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τις ενεργειακές εξελίξεις σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο, μάλιστα, να πάρει μέρος και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Παρά τις μεγάλες αναταράξεις στη γειτονιά, η συγκυρία φαντάζει πρόσφορη για την ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά των νέων κοιτασμάτων (από Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο) προς την αγορά της Ευρώπης.

Διπλωματικές πηγές βλέπουν μάλιστα «ταύτιση των ελληνικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής για ασφάλεια και σταθερότητα με τις αντίστοιχες προτεραιότητες όλων των σοβαρών παικτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Συζήτηση Κοτζιά – Τίλερσον

Τα ενεργειακά συζητήθηκαν κατά τις επαφές που είχε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον με τον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, με το πρώην αφεντικό δηλαδή της ExxonMobil (η οποία ExxonMobil μόλις χθες, Τετάρτη, υπέγραψε για έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ).

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «τα ενεργειακά θέματα τρέχουν πλέον με εντατικούς ρυθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας πλαίσιο συνεργασίας με δυνητικά εντυπωσιακά οφέλη για το σύνολο των χωρών της περιοχής».

Στα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα που «τρέχουν» συγκαταλέγονται: ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Ιταλίας), ο Διαδριατικός Αγωγός TAP (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω Βόρειας Ελλάδας), ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, η αναβάθμιση των σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon