H ελληνική φιλοξενία πρωταγωνίστησε στη συνάντηση επιτροπών της UNESCO στη Ροτόντα

Δημοσιεύθηκε: 06/04/2017 16:46 Τελευταία Ενημέρωση: 06/04/2017 16:46 Από: Tachydromos

Σε λίγους μήνες η UNESCO θα κλείσει 72 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε το 1945 στις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει επιτύχει πολλά, μόνο με τη δύναμη της πειθούς, των αξιών και της ηθικής συμμόρφωσης. Και μπορεί εδώ στην Ελλάδα να γνωρίζουμε περισσότερο ένα σκέλος της τεράστιας δράσης του, που είναι η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως η αλήθεια είναι ότι το έργο του είναι πολυεπίπεδο και απλώνεται από τη βιοηθική και τον αγώνα κατά του ντόπινγκ, στην προστασία του περιβάλλοντος, την ισότητα των δύο φύλων, την εξάλειψη της φτώχειας και τη μάχη κατά του ρατσισμού.

Αυτές τις ημέρες η πατρίδα μας διοργανώνει την άτυπη συνάντηση των Εθνικών Επιτροπών των Χωρών της Ευρώπης και του Καναδά, τα μέλη των οποίων ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσουν για τις νέες προτεραιότητες της UNESCO μέχρι το 2030.

«Οικοδέσποινα» της διοργάνωσης είναι η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η μακρόβια και δραστήρια πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, η οποία με πραγματική ανιδιοτέλεια έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια τους σκοπούς του Οργανισμού. Ηδη από το 1993 ίδρυσε το Κέντρο της UNESCO στη Θεσσαλονίκη και από το 2004 έχει αναλάβει την προεδρία της Εθνικής μας Επιτροπής. Η συσσωρευμένη της πείρα σε πολλά θέματα αλλά και η ζεστασιά του χαρακτήρα της βοηθάει πολύ στις διεθνείς επαφές και στη δημιουργία ενός πραγματικού κλίματος ελληνικής φιλοξενίας.

Η μεγάλη γιορτή της υποδοχής των ξένων αποστολών διοργανώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στη Ροτόντα, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία πολλών επισήμων. Η εκδήλωση είχε την καλλιτεχνική σφραγίδα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που ξεσήκωσε τους Ευρωπαίους με το βιολί της, αλλά και της Ελλης Πασπαλά που ερμήνευσε μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια της.

Βασικός στόχος της ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού δικτύου της UNESCO είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας των μελών του, τόσο μεταξύ τους όσο και με πολυάριθμα δίκτυα του Οργανισμού και την κοινωνία των πολιτών.

Ο Οργανισμός εκπροσωπεί το ανθρωπιστικό όραμα και ξέρει καλά να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, όπως επισήμανε και στη δική του τοποθέτηση στη Ροτόντα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, o Γάλλος Ερικ Φαλτ. Ο διακεκριμένος διπλωμάτης έκανε έναν μικρό πρόλογο στα ελληνικά και μίλησε για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UNESCO σε έναν κόσμο όπου αυξάνεται η βία, η μισαλλοδοξία αλλά και η οικονομική δυσχέρεια.

Οι αποστολές επισκέφθηκαν την Τρίτη και τη Βεργίνα και εντυπωσιάστηκαν από τη λαμπρότητα των τάφων της μακεδονικής δυναστείας. Τόσο πολύ, που ίσως να ακούσουν με διαφορετικό νόημα την ανακοίνωση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην ομιλία του στη Ροτόντα, πως η Αμφίπολη πρέπει να μπει και αυτή στον κατάλογο με τα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλήθεια είναι πάντως ότι όταν παίζουμε εντός έδρας, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να μπορεί να μας νικήσει σε τέτοια θέματα...

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon