Ο επίδοξος σουλτάνος, το δημοψήφισμα και οι «τρεις Τουρκίες» - του Σταύρου Λυγερού

Δημοσιεύθηκε: 17/04/2017 09:59 Τελευταία Ενημέρωση: 17/04/2017 09:59 Από: Tachydromos

Από την έκβαση του αυριανού δημοψηφίσματος θεσμικά δεν κρίνεται η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία. Στο πολιτικό επίπεδο, όμως, κρίνεται όχι μόνο το σχέδιό του να μετατραπεί σε πρόεδρο-σουλτάνο, αλλά ουσιαστικά και ο ηγεμονικός ρόλος του. Ο αρχηγός των νεοοθωμανών χτίζει εδώ και χρόνια την αναγκαία για τον σκοπό του αλλαγή του πολιτεύματος.

Λόγω της εισόδου στην Εθνοσυνέλευση του κουρδικού κόμματος HDP, όμως, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συνταγματική τροποποίηση, χωρίς τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό έχει επιστρατεύσει τα πάντα, προκειμένου να επικρατήσει αύριο το ΝΑΙ και μάλιστα με πλειοψηφία τουλάχιστον 55%.

Έχοντας μόνιμη αντιπαράθεση με το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και έχοντας ταυτοχρόνως επιδοθεί σε κύμα διώξεων και φυλακίσεων εναντίον ηγετικών στελεχών του κουρδικού κόμματος, ήταν μονόδρομος για τον Ερντογάν η συμμαχία με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των ΜΗP. Κι αυτό, παρότι ο ίδιος είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει «ρατσιστές» τους ηγέτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντάλλαγμα που έχει υποσχεθεί για να εξασφαλίσει τη σύμπλευση είναι διπλό: Πρώτον, να ορίσει τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί αντιπρόεδρο. Δεύτερον, να του δώσει για μοίρασμα κάποια χαρτοφυλάκια και υψηλές κρατικές θέσεις για να μοιράσει στα στελέχη του. Υπάρχει, όμως, και πολιτικό υπόβαθρο. Από ένα χρονικό σημείο και πέρα, ο Ερντογάν ξεδίπλωσε όχι μόνο την ισλαμική ατζέντα του, αλλά και τον άκρατο εθνικισμό του. Αυτό το ιδεολογικό κράμα, που επιβεβαιώθηκε με τις αιματηρές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, αλλά και με την επεμβατική πολιτική των νεοοθωμανών στη Συρία και στο Ιράκ, επέτρεψε τη σύγκλιση με τους Γκρίζους Λύκους.....

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο:

Ο επίδοξος σουλτάνος, το δημοψήφισμα και οι «τρεις Τουρκίες» - του Σταύρου Λυγερού

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon