Ο ΡΑΜΑ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Δημοσιεύθηκε: 05/05/2017 17:22 Τελευταία Ενημέρωση: 05/05/2017 17:22 Από: Tachydromos

Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα, στις άλλες Βαλκανικές χώρες, αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση οξύνεται καθημερινά, καθώς εκτός των άλλων αντιθέσεων στο εσωτερικό των Σκοπίων «λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει ο Έντι Ράμα, ο οποίος καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την Αλβανική κοινή γνώμη ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, από τις οποίες ήδη δήλωσαν αποχή τα μεγαλύτερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Χθες την έντονη ανησυχία τους για την εξελίξεις που σημειώνονται στη «γειτονιά» μας εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και Μαρία Σπυράκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδημούλης, που είναι και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα φαινόμενα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την ευρωπαϊκή τους πορεία». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Εκπρόσωπο της Ε.Ε. να τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει για την αποκλιμάκωση της κρίσης και για τις απόψεις σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Μ. Σπυράκη

Την άμεση παρέμβαση της ΕΕ στην ΠΓΔΜ ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης στην περιοχή ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στη συνεδρίαση της κοινής διακοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετείχε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση. Η Ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή της εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στα Σκόπια και ιδιαίτερα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδος, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να λάβει υπόψη την εμπλοκή της Αλβανικής Κυβέρνησης. «Στην Ελλάδα- τόνισε- έχουμε και πρόσθετες ανησυχίες καθώς η κατάσταση στην ΠΓΔΜ δύναται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την εμπλοκή της κυβέρνησης της Αλβανίας στην τρέχουσα κατάσταση στην οποία αναφερόμαστε. Μία τέτοια εμπλοκή, σε συνδυασμό με τον διάχυτο εθνικισμό που προέρχεται τόσο από τα Τίρανα όσο και από τα Σκόπια μπορεί να έχει σοβαρά αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, οφείλουν άμεσα να εμπλακούν, ούτως ώστε να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν τη χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα».

Proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon