Το προσχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε: 08/06/2017 10:11 Τελευταία Ενημέρωση: 08/06/2017 10:05 Από: Tachydromos

Στα μέσα του Μάη επισκέφθηκε την Αλβανία, ιδικός εισηγητής (special reporter) για τις θρησκείες ή την ελευθερία πίστεως, του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Zeid Ra’ad Hyssein, παρά των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Ahmed Shaheed. Σκοπός της επίσκεψης και περιοδείας του στην Αλβανία η σύνταξη επισήμου Έκθεσης που θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού κατά το μήνα Μάρτη (18) 2018 προς υιοθέτηση και επισημοποίηση.

Ήδη όμως με τη μορφή Δελτίου Τύπου ο ειδικός απεσταλμένος έχει δώσει από περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το σχέδιο της Έκθεσης, ενδεχομένως για διαβούλευση και επισημοποίηση. Έχει ευρήματα στα οποία χρειάζεται δουλειά ώστε να τροποποιηθούν ή συμπεριλάβουν και άλλα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα ως Ορθόδοξη κοινότητα και ΕΕΜ, μάλιστα σε μια προέκταση αφορά και την ίδια την Ελλάδα. Προφανώς χρειάζεται παρέμβαση ειδικών για τις τροποποιήσεις που προφανώς επηρεάζουν τα πράγματα καθώς κείμενα τέτοια και προσδιορίζουν πολιτικές και έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Το προσχέδιο λοιπόν κινείται κατά το σύνηθες στη διαπίστωση θετικών πλευρών τόσο σε ότι αφορά στο νομικό πλαίσιο και το Σύνταγμα της Αλβανίας για την προστασία της ελευθερίας πίστεως, άσκησης των λατρευτικών δικαιωμάτων κ.α. Επισημαίνει και εστιάζει στην ειρηνική διαβίωση διαφόρων θρησκειών στη χώρα με την σημαντική ωστόσο υπογράμμιση ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και χρειάζεται διαρκή φροντίδα να μην διαταραχθεί.

Το σημαντικότερο όμως και με ιδιαίτερα αρνητικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο έχει σχέση με την θρησκευτική διαστρωμάτωση της κοινωνίας στην Αλβανία. Ο εισηγητής υιοθετεί αβίαστα και χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού του 2011, όπου οι Χριστιανοί στη χώρα προκύπτουν αριθμητικά συρρικνωμένοι ενώ ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι κατά την πολιτεία αποτελούν μόνο το 7% του πληθυσμού. Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία έχει σαφώς πάρει θέση και απορρίψει τα αποτελέσματα αυτά της Απογραφής 2011 ως πλασματικά και η επίσημη Δήλωση του Γενικού Κληρικολαϊκού Συμβουλίου της, αποτελεί μόνιμη επικεφαλίδα στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας. Επί το πλείστον και ουσιαστική για τον τρόπο και τη μέθοδο πως εργάζονται ανάλογοι οργανισμοί και αποστολές αποτελεί η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Απογραφής προς την Αλβανική Κυβέρνηση. Επί το πλείστον η Απογραφή έχει απορριφθεί απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει αμφισβητηθεί και από άλλους οργανισμούς με ειδική γνώση του αντικειμένου. Έτσι και επειδή απ’ τον ΟΗΕ αναμένεται η βοήθεια για την εφαρμογή στην Αλβανία απογραφής για το θρήσκευμα, την εθνική ταυτότητα και τη μητρική γλώσσα, πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογοι χειρισμοί για την αναθεώρηση αυτού του ουσιαστικού σημείου στην εν λόγω έκθεση. Μια μη πραγματική εικόνα για τα αριθμητικά μεγέθη της Ορθοδόξου κοινότητας και της ΕΕΜ προφανώς αποτελεί όχι πράξη συναισθηματικής καταπίεσης αλλά ουσιαστική διάκριση με ορατό το ενδεχόμενο άσκησης διακρίσεων που θα διαταράξουν την ειρηνική συνύπαρξη η διατήρηση της οποίας αποτελεί σκοπό της επίσκεψης του συγκεκριμένου απεσταλμένου και αντικείμενο της εργασίας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Στο σημείο που αναλύεται η κατάσταση της αποκατάστασης των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία σε ότι αφορά ειδικά τις δημευθείσες περιουσίες απ’ το κομουνιστικό καθεστώς δεν γίνεται σαφή αναφορά ότι για την Ορθόδοξη κοινότητα αποτελεί σοβαρή ανησυχία το γεγονός που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη και χώροι λατρείας, όχι απλά οι λιβαδικές εκτάσεις ή καλλιεργήσιμες γαίες. Και σ’ αυτό καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να καλύψει την πολιτεία ότι διαπράττει αδικία που άμεσα επηρεάζει την ειρηνική συνύπαρξη.

Υπάρχει ακόμη κάτι ανησυχητικό και αφορά πάλι τα της Εκκλησίας. Μην έχοντας ειδική γνώση ή σκοπίμως εισερχόμενος σε ευαίσθητα τοπία ο εισηγητής έχει συμπεριλάβει στο κείμενου του σχεδίου εισήγησης ζητήματα που του τέθηκαν απ’ την «Μακεδονική»(!!!) μειονότητα στην περιοχή της Κορυτσάς. Μεταξύ των άλλων αξίωση τους ώστε να εισέρχονται στα χωριά και τις ενορίες τους ιερείς απ’ την Εκκλησία τους... Για γνωρίζοντες την εκκλησιαστική τάξη αυτό είναι απαράδεκτο τόσο διότι υπάρχουν κανόνες για τις σχέσεις μεταξύ εκκλησιών αλλά κυρίως διότι στην προκειμένη υπάρχει ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η Εκκλησία στα Σκόπια είναι μη αναγνωρισμένη και ως εκ τούτου και η ιεροσύνη του κλήρου της.

Προφανώς το κείμενο θέλει ανάλυση από ειδικούς τόσο σε ανάλογες εκθέσεις όσο και στην γλώσσα που χρησιμοποιείται.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon