Το χαλιφάτο της 15ης Ιουλίου

Δημοσιεύθηκε: 18/07/2017 12:54 Τελευταία Ενημέρωση: 18/07/2017 12:53 Από: Tachydromos

Σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και επίδειξης της επιρροής που διαθέτει στην περιοχή των αλβανόφωνων πληθυσμών μετατρέπει την ιστορία του υποτειθέμενου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί το πλείστον με το μέσο αυτό επιδιώκει και τον έλεγχο αν όχι την υποταγή των κυβερνήσεων σε Αλβανία, Σκόπια και Κόσοβο. Εξ άλλου στο Κόσοβο ο Πρόεδρος του Χασίμ Τάτσι έχει δεσμευτικά δηλώσει ότι τα θεωρούμενα τρομοκράτες άτομα στην Τουρκία θεωρούνατι ως τέτοια και για τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Ο δε Έντι Ράμα το μοντέλο της χαλιφικής «δημοκρατίας», δλδ της αρχής του χαλίφι και το πέλαγος της μάζας χωρίς παρεμβολή άλλων θεσμών και οργάνων τη μετατρέπει σε καθημερινή πραγματικότητα διακυβέρνησης στην Αλβανία.

Συμπίπτωντας και Παρασκευή φέτος η 1η επέτειος του στημένου ερντογανικού πραξικοπήματος μετατράπηκε σε Σκόπια, Πρίστινα και Τίρανα σε μνημόσυνο για τους «ήρωες» που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της Τουρκίας και σε δικαστήρια καταδίκης των εχθρών του Ερντογάν στην ουσία της ΦΕΤΟ και του πρώην μέντορα του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο χαλίφις έδειξε τα όρια του χαλιφάτου του και εμμέσως πλην σαφώς έκανε την επίδειξη της ισχύος της μάζας των ταϊζομένων γύρω απ’ τα τεμένη που ελέγχει άμεσα στις μουσουλμανικές κοινότητες αυτών των χωρών. Έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις των περιοχών ότι δύναται με την ισχύ των μαζών «των προσευχομένων» να δημιουργεί επαρκείς εσωτερικές έριδες για να επιβάλει τους σχεδιασμούς του.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο σκούρα απ’ ότι φάνταζαν.

Τα μακροσκελή «ρεπορτάζ» (μοιάζουν πανομιότυπα και σχεδόν σαν δελτία τύπου) κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αλβανική εκδοχή της ειδησιογραφίας του Anadoly Agency. Οι παράγοντες που κινητοποιήθηκαν τόσο στα Σκόπια όσο και τα Τίρανα, το Πριζρέν και την Πρίστινα είναι οι «μη κυβερνητικές» οργανώσεις, που σαν μανιτάρια έχει καλλιεργήσει το δίκτυο της ΤΙΚΑ. που διοχετεύει τα δολλάρια του Χαλίφι. Τον γενικότερο συντονισμό είχαν οι κατά τόπου τουρκικές πρεσβείες ή διπλωματικές αποστολές.

Επί το πλείστον συμμετείχαν οι Μουσουλμανικές κοινότητες των χωρών αυτών που επίσης απολλαμβάνουν της ειδικής χρηματοδοτικής μέριμνας της Άγκυρας. Προφανώς προηγήθηκαν λίγες ώρες των επίσημων εκδηλώσεων, καθώς τέλεσαν μνημόσυνα για τους «ήρωες» και προσευχήθηκαν πολυχρονισμό στον προστάτη τους, Ερντογάν.

Οι πρεσβευτές του Ερντογάν σε Σκόπια, Πρίστινα και Τίρανα ειδικά ανάγνωσαν τυποποιημένες ομιλίες στις οποίες εξαίρουν το ρόλο του Ερντογάν ως εκσυγχρονιστή της Τουρκίας αλλά και κηδεμόνα των αλβανών μουσουλμάνων. Επισείραν την προσοχή στο μεγάλο εχθρό της δημοκρατίας που ακούει το όνομα Γκιουλέν και που αποτελεί εχθρό όχι μόνο της Τουρκίας αλλά που δύναται με τα δίκτυα του να αποσταθεροποιήσει και τις χώρες που έχει παρουσία με τα εκπαιδευτήρια του.

Το μήνυμα είναι σαφές. Οι κυβερνήσεις καλούνται να εισάγουν στις κοινωνίες τους ένα πρόβλημα που αφορά την Τουρκία. Εισαγώμενη αστάθεια ως εκβιασμός.

Απ’ τη μια θα πρέπει να κλείσουν τα εκπαιδευτήρια του Γκιουλέν και απ’ την άλλη τάχυστα και παραβλέποντας τις νομότυπες διαδικασίες να διευκολύνουν την εγκατάσταση του Ιδρύματος Maafri που θα υλοποιήσει το σχέδιο του Χαλίφι για την παιδεία των μουσουλμανόπαιδων και όχι μόνο των αλβανικών πληθυσμών σε διάφορες περιοχές της Βλακανικής.

Επίσης το δίλλημα είναι μεγάλο και για τις ίδιες τις Κοινότητες των Μουσουλμάνων σε Αλβανία κυρίως αλλά και Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια δεδομένου ότι οι ιμάμηδες τους και τα στελέχη είναι διχασμένα. Πολλές δομές είναι στελεχομένες με ανθρώπους που σπούδασαν ή έτυχαν τις μέριμνας του Γκιουλέν και άλλοι εκφράζονται δημόσια υπέρ του Ερντογάν. Ο Χαλίφης επιδεικνύει την ισχύ του με όπλο την αστάεια και οι κυβερνήσεις της περιοχής α συναντήσουν δυσκολίες στο να εφαρμόσουν τις υποδείξεις του.

Οι συνέπειες προβλέπονται δυσμενείς αλλά εντούτοις δρομολογημένες. Για την Αλβανία βέβαι το μοντέλο του «ισχυρού προστάτη» δεν είναι άγνωστο. Απ΄τις κομουνιστικές αγκαλές των Στάλιν και Μάο στην ισλαμιστική θαλπωρή του Χαλίφι Ερντογάν. Οι αντιδράσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες τοποθετήσεις διανοουμένων στο Κοσσυφοπέδιο. Στην εκδήλωση στα Σκόπια μετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αλλά και υπουργοί αλβανικής καταγωγής. Στα Τίρανα επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών, βουλευτές κλπ ενώ χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης «Τσαμουριά» και αντιδήμαρχος Τιράνων Αμπάς Χάντο.

Στην ουσία λοιπόν η ιστορία αυτή με το «πραξικόπημα» και τους «εχθρούς» του Ερντογάν χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποκατάστασης των υφιστάμενων κρατικών δομών κατά τα δυτικά πρότυπα με ένα τύπου χαλιφάτου διακυβέρνησης όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και δοριφορικά της υποτελή καθεστώτα όπως στα μικρά και ασταθή κράτη της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου αλλά και των Σκοπίων. Μόνο που ενώ εκείνος ξεκαθαρίζει ότι αρχίζει να μην τον ενδιαφέρει η ενσωμάτωση στην ΕΕ, οι υπόλοιποι δημόσια τουλάχιστον, διατείνονται το αντίθετο, εξαιρουμένου του Ράμα που και σε αυτό το θέμα υιοθετεί ευκολότερα τις λογικές του Χαλίφι.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon