“Μακεδονικά” φάλτσα στην επίσκεψη Κοτζιά: Στο “ψυγείο” το όνομα, σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με το FYROM θέλουν τα Σκόπια

Δημοσιεύθηκε: 02/09/2017 11:23 Τελευταία Ενημέρωση: 02/09/2017 11:23 Από: Tachydromos

Του Νίκου Μελέτη

Στην αδιέξοδη γραμμή, για ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM επιμένει η νέα σκοπιανή κυβερνηση, παρά την νέα ξεκάθαρη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η Ελλαδα στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της χωράς υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογος του Νικολά Δημητρώφ επιδόθηκαν στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους σε διαγωνισμό φιλοφρονήσεων και έκφρασης καλής θέλησης για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοτζιάς εξήρε την σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία ξεκίνησαν με δική του πρωτοβουλία, ενώ και ο κ.Δημητρωφ θέλησε να εμφανίσει ένα πιο σύγχρονο, ευρωπαϊκό και διαλλακτικό προφίλ της κυβέρνησης του.

Όμως όσα ΜΟΕ και να εφαρμοσθούν οι σχέσεις των δυο χωρών αλλα και η υλοποίηση πολλών από τα Μετρά αυτά δεν θα μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων αλλα και υπέρβαση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, εάν δεν επιλυθεί το θεμα της ονομασίας. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί κατω από το χαλί, όσο κι αν το επεδίωξαν χθες οι δυο υπουργοί εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς για να μην υπάρχουν παρερμηνείες επανέλαβε ότι για το ΝΑΤΟ ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου και πλεον η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία «δεν εξαρτάται από την Ελλαδα», απαντώντας έτσι στην δημόσια πρόσκληση του κ. Δημητρώφ προς την Ελλαδα να βοηθήσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Όμως η σκοπιανή πλευρά παρά το γεγονός ότι σε επιπεδο «ύφους» είναι εμφανής η αλλαγη από την κυβενρηση Γκρουέφσκι, δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει την υπέρβαση και να βάλει το «χέρι στην καρδιά για την επίλυση των προβλημάτων» όπως ζήτησε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο κ .Δημητρώφ απαντώντας σε ερώτηση για τον αλυτρωτισμό με χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» και τα αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων, αλλά και την μετονομασία δρόμων και αεροδρομίων, όπως είπε αυτό που ενδιαφέρει την χώρα του είναι όχι η «Μεγάλη Μακεδονία» αλλα η «Μεγάλη Ευρώπη», ενώ έδειξε …κατανόηση για την ενόχληση από χάρτες που παρουσιάζουν εδάφη μιας χώρας στην επικράτεια ενός άλλου, λέγοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν οι «Μακεδόνες» βλέπουν εδάφη της χώρας τους στον χάρτη γειτονικών χωρών.

Όμως απέφυγε να δεσμευθεί ότι η κυβενρηση του θα τηρήσει την δέσμευση της για απομάκρυνση των αγαλμάτων και αλλαγη της ονομασίας δρόμων και αεροδρομίων αφήνοντας όμως και παλι ενοχλητικές αιχμές: «Δεν έχω ανάγκη τα αγάλματα για να αισθανθώ υπερήφανος “Μακεδόνας”, όπως δεν με νοιάζει εάν κάποιοι Έλληνες πολίτες στην Θεσσαλονίκη (που αποκάλεσε με το σλαβικό όνομα Σολούν) αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες» είπε ο κ. Δημητρώφ δηλώνοντας συγχρόνως ότι «δεν είναι σοφό να στηρίζεις την εξωτερική η την εσωτερική πολιτική σε ιστορικές προσωπικότητες πριν 2000 χρόνια…».

Όμως και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανοφ (που πρόκειται στο VMRO-DPMNE) όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» τόνισε στον Έλληνα υπουργό ότι το καλύτερο ΜΟΕ για την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την βελτίωση του κλίματος είναι το «ξεμπλοκάρισμα της ευρωατλαντικής διαδικασίας της χώρας του».

Οκ. Ιβανοφ πάντως άφησε αιχμές και για τον πρόεδρο της Δημοκρατιας Πρ. Παυλόπουλο καθως εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθούν «παρά την συχνή κριτική του στην “Μακεδονια”» αναμένοντας όπως είπε «να χαμηλώσει τους τόνους στην ρητορική του για την βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών…».

Η σκοπιανή πλευρά μέσα από ένα μπαράζ δημοσίων σχέσεων και προς τις Βρυξελλες και προς την Ουάσιγκτον επιχειρεί να υποβαθμίσει απολύτως τα θέματα του αλυτρωτισμού αλλα και τις συνέπειες από την προσπαθεια μονοπώλησης του ονόματος «Μακεδονια», προβάλλοντας το καλό επιπεδο σχέσεων με την Ελλαδα, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε να ασκηθεί πίεση το επόμενο διαστημα προς την Ελλαδα προκειμένου να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα FYROM.

Εξάλλου κάθε άλλο παρά ηταν τυχαία η αναφορά του κ. Δημητρώφ στην Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία όπως είπε η χώρα του τηρεί στο μέρος που της αναλογεί. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία η Ελλαδα δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εφόσον αυτό γίνει με την προσωρινή ονομασία.

Αλλα η Ενδιάμεση Συμφωνία μετράει ήδη 22 χρονιά ζωής έχουν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ και φυσικά παραβλέπεται το βασικό στοιχείο, ότι η Συμφωνία υπογράφτηκε όχι για να ισχύσει στο διηνεκές αλλά για να διευκολυνθεί σε σύντομο διαστημα η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας. Και έτσι πλεον η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. , αποτελούν τα τελευταία δυο κλειδιά τα οποία μπορούν υποχρεώσουν την γειτονική χώρα να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας.

Διαφορετικά αλλοιώνεται και παραβιάζεται η Ενδιάμεση Συμφωνία, καθως ακυρώνεται ο βασικός στόχος της εντολής του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Πηγή: mignatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon