Το Τρισάγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μαυσωλείο του Καστριώτη

Δημοσιεύθηκε: 07/09/2017 17:44 Τελευταία Ενημέρωση: 08/09/2017 20:01 Από: Tachydromos

Στις 3 Νοεμβρίου 1999, στα πλαίσια της επισήμου επίσκεψης του στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, ταξίδευε από Τίρανα προς Σκόδρα, την βορειότερη Ορθόδοξη Ενορία της τοπικής Εκκλησίας. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα ο Πατριάρχης μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο έθεσε το Θεμέλιο Λίθο στον ι. Ναό της Γέννησης του Χριστού με λίγα χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε και αποτελεί όχι μόνο κέντρο της Ενορίας των Ορθοδόξων αλλά και ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη της Σκόδρας.

Ανεβαίνοντας λοιπόν από Τίρανα, έγινε στάση στη Λέζια (το αρχαίο Αλέσσιο) και στο Μαυσωλείο του Βυζαντινού Άρχοντα (Εθνικού Ήρωα της Αλβανίας) Γεωργίου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη. Στην ουσία το Μαυσωλείο δεν είναι παρά τα ερείπια που διασώζονται απ’ το συγκρότημα και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εντός του οποίου κατά τις ιστορικές πηγές εκηδεύτηκε ο τελευταίος ίσως των Ορθοδόξων Χριστιανών αρχόντων που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς επίδοξους κατακτητές στα παράλια της Αδριατικής…

Κάτω απ’ την μεγαλοπρεπή κόγχη του Ιερού του Αγίου Νικολάου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κανονικά ενδεδυμένος τα σχετικά της Αρχιερατικής στολής διάβασε επιμνημόσυνη δέηση για τον Γεώργιο Καστριώτη. Τότε προφανώς θεωρήθηκε μια συμβολική πράξη από πλευράς του Πατριάρχη του Γένους, κατά την παράδοση μνημόνευσης των πιστών αρχόντων του Βυζαντίου και αγωνιστών της πίστεως όπως ο Καστριώτης, τον οποίο τα χρονικά της εποχής αναφέρουν «Αθλητή του Χριστού».

Θα δήλωνε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος: «τιμήσαμε μια την σπουδαιότερη προσωπικότητα του αλβανικού έθνους».

Σήμερα με όσα τεκταίνονται γύρω απ’ το πρόσωπο και την ιστορική προσφορά του στα ιδανικά της Χριστιανικής πίστης, της ελευθερίας και των θυσιών υπέρ πατρίδας και πίστες, το Τρισάγιο κάτω απ’ τον συννεφιασμένο ουρανού της Λέζιας, του Οικουμενικού Πατριάρχη λαμβάνει άλλη διάσταση και σημασία. Είναι αυτό το βάθος του μηνύματος του διαπρεπούς εκκλησιαστικού ανδρός αλλά και της συνοχής και ιστορικής συνέχειας που πραγματώνεται μέσα στην Εκκλησία μας.

Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ η επίσκεψη αγάπης του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ολοκληρώνονταν ο τότε Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Αλέξανδρος Μαλιάς παρέθεσε Επίσημο Δείπνο με πολλούς προσκεκλημένους προς τιμή του Πατριάρχη. Ήταν ένα εξ ίσου συγκινητικό και προνοητικό δώρο που πρόσφερε μετά τις προσφωνήσεις. Σε ένα βάζο λουλουδιών ένα μικρό φυτό ελιάς (ίσως άγριας) που είχε πάρει στα βράχια της Κρούγιας, του κάστρου που φρουρούσε η οικογένεια Καστριώτη για το Βυζάντιο και που έγινε το κέντρο και ορμητήριο του Γεωργίου Καστριώτη για την αντίσταση του κατά του Οθωμανού κατακτητή που τον είχε πάρει μάλιστα όμηρο απ’ τον πατέρα του.

Ο Πρέσβης κ. Μαλιάς είχε μάλιστα παρακαλέσει τότε τον Πατριάρχη όπως βάλει και τον Πρωθυπουργό τότε της Αλβανίας που θα βρίσκονταν στην Πόλη (διάσκεψη ΟΑΣΕ) και θα τον επισκέπτονταν στο Φανάρι να του δώσει δοχείο και να ποτίσει εκείνο το δέντρο ελιάς. Ανάμνηση κι αυτό της αιώνιας συμπόρευσης αυτών των περιοχών και του λαού τους κάτω απ’ τη στέγη του σεπτού μας Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην ένδοξη πολιτεία του Βυζαντίου.

Ο δε Αρχιεπίσκοπος μας Αναστάσιος επίσης με τις γεμάτες νοήματα ενέργειες του αναβίωσε συμβολικά την πάλαι ποτέ περίλαμπρη Επισκοπή Κρούγιας (ή Κρώϊας) εφόσον μέχρι πρότινος ο νυν Μητροπολίτης Ελμπασάν και Σπαθίας, επί σειρά ετών έφερε τον τίτλο του Επισκόπου Κρούγιας.

Αναμνήσεις και αφορμή για σκέψεις καθώς τόσα γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες με τον ξεσηκωμό των Μουσουλμάνων και των Ιμάμηδων τους για την αποκαθήλωση του ανδριάντα του βυζαντινού άρχοντα Γεωργίου Καστριώτη…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon