Η «Μεγάλη» Αλβανία - Του Σταύρου Τζίμα

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2017 22:49 Τελευταία Ενημέρωση: 01/10/2017 09:01 Από: Tachydromos

Σχέδιο ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου ανακοίνωσαν στα Τίρανα οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, Εντι Ράμα και Ραμούς Χαραντινάι. Κατά τους Αλβανούς ηγέτες, η «ενοποιητική πλατφόρμα», όπως τη χαρακτήρισαν, προβλέπει τη μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών κατάργηση των συνόρων (εντός Ε.Ε. όπως είπαν), ενοποίηση των αγορών, τελωνειακή ένωση, δημιουργία ενιαίας ακαδημίας επιστημών, ενοποίηση προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια. Παρέπεμψαν, δε, για περισσότερα στην κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεών τους στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην Κορυτσά, ημερομηνία με ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς πριν από 105 χρόνια ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Δεν είναι βέβαιο ότι στην κοινή συνεδρίαση στην Κορυτσά θα ανακοινωθεί και ο σχηματισμός κοινής κυβέρνησης· ειδικά αυτό θα είναι κάπως δύσκολο, λόγω του ότι θα χαθούν (αναγκαστικά) αξιώματα, κάτι που σίγουρα κανείς από τους δύο δεν θέλει.

Ακόμα όμως και αν δεν αποκτήσουν ενιαία κυβέρνηση, η υλοποίηση όλων των παραπάνω στην πράξη θα σημάνει τη δημιουργία de facto μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ως πρώτο βήμα για τη «Μεγάλη», με την ενοποίηση, όπως την ονειρεύεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός, τμημάτων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

Ο Εντι Ράμα βέβαια ανέφερε ότι η κατάργηση των συνόρων θα έλθει οπωσδήποτε με την ένταξη της Αλβανίας και του Κοσόβου στην Ε.Ε., αφήνοντας, όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις, ανοικτό το ζήτημα να το προχωρήσουν οι δύο πλευρές εάν τα δύο κράτη δεν γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Και εδώ είναι το ζήτημα: τι νόημα έχουν οι με κάθε ευκαιρία αναφορές όταν είναι γνωστό ότι η Αλβανία και κυρίως το Κόσοβο απέχουν πολύ από το να γίνουν μέλη της Ε.Ε.; Νομίζουν οι Αλβανοί ηγέτες ότι θα εκβιάσουν έτσι την ένταξή των χωρών τους στις δομές της Ευρώπης όταν η μεν Αλβανία δεν πληροί παρά ελάχιστα κριτήρια ενώ το Κόσοβο κανένα;

Αυτού του είδους οι «αθώες» ενοποιήσεις των Αλβανών ωθούν τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο να κάνουν και εκείνοι τις δικές τους με το Βελιγράδι και παραπάνω τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας να δηλώνει κι εκείνη έτοιμη να έρθει εις σάρκα μίαν με τη Σερβία. Και έτσι το εφιαλτικό ντόμινο μπορεί εύκολα να ξεκινήσει.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon