Πως η Αθήνα πρέπει να παίξει το αμερικανικό χαρτί – του Αλέξανδρου Μαλλιά

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2017 09:53 Τελευταία Ενημέρωση: 30/09/2017 09:53 Από: Tachydromos

του Αλέξανδρου Μαλλιά –

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω, χωρίς να χρειάζεται να επεκταθώ σε επεξηγήσεις, ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να έχουν –τουλάχιστον όσο και εμείς– πλήρη γνώση τόσο για το στάδιο ετοιμότητας όσο και των δυνατοτήτων μας. Η διαπίστωση αυτή ας διευκρινίσω ότι δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Εκτιμώ και προτείνω να λεχθεί προς την Ουάσινγκτον –πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά και δημόσια από το βήμα της Βουλής αν χρειασθεί– ότι εάν, παρ’ ελπίδα και έναντι κάθε λογικής, η γειτονική και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία θελήσει να φερθεί παράλογα και έναντι της Ελλάδας, η Αθήνα θα είναι, εκτός των άλλων, αναγκασμένη να αντιδράσει.

Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας να προβεί στην άμεση αναστολή του συνόλου των λειτουργιών των διευκολύνσεων (βάσεων και αδειών και εγκρίσεων πάσης μορφής και κατηγορίας) που παρέχει βάσει Συμφωνιών, για όσο διάστημα απαιτηθεί. Τούτο, διότι οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές. Αλλιώς, είναι ετεροβαρείς. Για όσους διστάζουν, είναι επιφυλακτικοί ή αντίθετα υπέρμετρα πρόθυμοι –διότι υπάρχουν και αυτοί– θα προέτρεπα να ξαναδιαβάσουν τις ομιλίες και τις επιστολές προς τις ΗΠΑ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Συνοψίζοντας το σκεπτικό μου, επιχειρηματολογώ ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο θέτουν, ειδικά σήμερα, σε κίνδυνο και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτή πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου και η βάση της σημερινής μας επιχειρηματολογίας στην Ουάσινγκτον. Το κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή, έχει συνάφεια μόνο με τη δύναμη της δικής μας αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας και πειστικότητας.

Σταθερός, αλλά όχι δεδομένος εταίρος

Συνεπώς, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η επανάληψη των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στην Επιστολή Κίσινγκερ (του 1976) διασφαλίζει τόσο την ειρήνη στο Αιγαίο όσο και τα συμφέροντα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Αυτή θα έπρεπε να είναι μια σταθερή επιδίωξή μας κατά τις εν εξελίξει διμερείς συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Κυρίως, όμως, τη στιγμή αυτή που δρομολογείται η ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Με όση δύναμη μού επιβάλλει η γνώση των πραγμάτων, σθεναρά υποστηρίζω τη σημασία συζήτησης και κύρωσης της Συμφωνίας από την Βουλή. Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό, πολύτιμο και αναντικατάστατο σύμμαχο και ως προς τη Σούδα και ως προς τη συμμαχική συμπεριφορά της. Όχι, όμως, δεδομένο, με οποιουσδήποτε όρους και πολιτικούς αυτοματισμούς. Ειδικά σε μια περιοχή και σε μια φάση της ιστορίας, όπου η εκδήλωση της απειλής από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδας είναι σοβαρή, υπαρκτή και καθημερινή.

Υπογραμμίζω, επίσης, ότι η διαπραγματευτική μας δύναμη θα ενισχυθεί, το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα ανταλλάγματα ακόμη και στην κατάσταση που σήμερα βρισκόμαστε. Δεν θα αποδυναμωθεί αν η σχετική απόφαση ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη και όχι τον παραγκωνισμό της Βουλής, όπως δυστυχώς φοβούνται διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ελλάδος. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο σημερινό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο στους προσεκτικούς παρατηρητές στην Αθήνα. Η σημασία των ναυτικών διευκολύνσεων στη Σούδα είναι κορυφαία.

https://slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon