Στη γραμμή Ανατολή-Δύση. Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κόσσοβου στην Κορυτσά

Δημοσιεύθηκε: 26/11/2017 14:58 Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2017 08:31 Από: Tachydromos

Ζωγράφος γαρ και γνώστης της γλώσσας των συμβολισμών ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα συγκαλεί διήμερη κοινή συνεδρίαση των Κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσόβου με την ευκαιρία των εθνικών εορτών της Αλβανίας: Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στην Κορυτσά και Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην Αυλώνα. Νομίζει η επιλογή του για συναντήσεις με έναν απ τους διοικητές του UCK και υπόδικο για εγκλήματα πολέμου Ραμούς Χαραντίνα, σε περιοχές όπως οι προαναφερόμενες με έντονη παρουσία ελληνισμού και Ορθόδοξων πληθυσμών, είναι σοφή.

Δεν είναι όμως διότι φέρνει άλλη μια φορά στην επιφάνεια το έντονο διχαστικό σύνδρομο των αλβανικών πληθυσμών. Οι κυβερνήσεις θα κινηθούν ακριβώς στον άξονα Ανατολή - Δύση που ορίζει τον διαχωρισμό Τόσκηδων και Γκέγκηδων. Η γλωσσική ενότητα δεν έχει γεφυρώσει βαθύτερα χαρακτηρηστικά δοχασμού. Η προαναφερόμενη συνεδρίαση Τόσκηδων και Γκέγκηδων κοσσοβάρων σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους θα την αναδείξει εντονότερα της διαφορά και περιρρέουσες φυγόκεντρες τάσεις.

Προφανώς οι παλλικαεισμοί αυτοί του Ράμα ενέχουν κωδικοποιημένα μυνήματα προς τους εδώ γηγεννείς έλληνες και γενικότερα τον Ελληνισμό. Δεν γίνεται λόγος για τίποτε λιγότερο απ το ότι είμαστε στο μάτι του τυφώνα. Στη δύση και το νόττο (Χιμάρα, Δερόπολη και Αγ. Σαράντα) εδώ και 5 χρόνια συνεχίζονται πολιτικές εκβιασμού. Φαίνεται τώρα ετοιμάζεται και στη δύση (Κορυτσά) το έδαφος για οχλήσεις στους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς. Η πρόκληση περιφερειακών εντάσεων, τριβών και κατ επέκταση ταραχών είναι επιλογή του Ράμα και του αλβανικού παράγπντα ευρύτερα στην περιοχή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξ άλλου ότι χθες Σάββατο 25 Νοεμβρίου ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελή Μάικο που βρέθηκε σε ανοικτή συγκέντρωση στο Κόσσοβο ενώπιο του κοσοβάρου Προέδρου Χασίμ Θάτσι και Πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντίνα προςβη στην εμπρηστική δήλωση ότι το 2018 είναι η χρονιά πρόκληση ώστε οι Αλβανοί πολιτικοί στα Βαλκάνια να καταρρίψουν τα μεταξύ τους σύνορα. Πρόκληση μάλιστα που διευκρίνησε ότι αφορά στην πολιτική τάξη στην Πρίστινα διότι στα Τίρανα είναι πιο προχωρημένοι...

Στις λογικές αυτές είναι σχεδόν ορατή και η διάθεση μεταφοράς εντάσεων σε περιοχές που αφορούν στον ιστορικά προσδιορισμένο γεωγραφικό χώρο ως Β. Ήπειρο ή την ελληνοαλβανική μεθόριο.Πρωθυπουργός και Υπουργός Αμύνης της αυτοαποκαλούμενης κυβέρβησης της Τσαμουριάς του Λιάτο είναι αμφότεροι απ το Κόσσοβο. Σε τοπικό επίσης τηλεοπτικό σταθμό στο Αργυρόκαστρο έχει βρει στέκι ανθελληνικής προπαγάνδας πρώην στέλεχος του UCK εις βάρος του οποίου έχουν γίνει απόπειρες δολοφονίας ενδεικτικό της επικινδυνότητας.

Οι εκδηλώσεις των κυβερνήσεων σε Ανατολή και Δύση αναδεικνύουν όχι μόνο ιστορικά σύνδρομα αλλά κυρίως ιστορικές αδικίες και πόθους ταραχοποιών για το μέλλον.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon