Μέσα σε ένα Κοινοβούλιο ϕωτιά και λάβρα: AΡΤΑ ΜΑΡΚΟΥ  -   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΟΜΗΡΟΣ

Δημοσιεύθηκε: 18/12/2017 20:54 Τελευταία Ενημέρωση: 19/12/2017 18:52 Από: Tachydromos

Του ANDI BUSHATI

Υπάρχει μια τηλεοπτική εικόνα ενδιαϕέρουσα, η οποία όσο που προβλήθηκε, με την ίδια ταχύτητα, εξαϕανίστηκε αμέσως από τις οθόνες. Ενώ το κοινοβούλιο ήταν ϕωτιά και λάβρα, ενώ οι υπουργοί προστατεύονταν από την ϕρουρά , ενώ οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηϕίσουν χωρίς τις ηλεκτρονικές κάρτες, ενώ η υποψήϕια εισαγγελέας, ντυμένη επισήμως με σκούρο κουστούμι και άσπρο πουκάμισο, περίμενε να ορκιστεί, ένας εκ των σωματοϕυλάκων της κυβερνήσεως της άνοιξε πάνω από το κεϕάλι μια ομπρέλα, να την προστατεύσει από τις επιθέσεις της αντιπολιτεύσεως.    

Θα αρκούσε μόνο αυτό το κινηματογραϕικό επεισόδιο, αποτυπωμένο πια σε μαγνητοταινία, για να ερμηνεύσει κανείς καλύτερα από τους ποταμούς λέξεων , αυτό που συνέβη σήμερα στο κοινοβούλιο, στην σύνοδο ϕάρσα για την εκλογή του προσωρινού γενικού εισαγγελέα.  

Αρκεί αυτό το επεισόδιο για να ερμηνεύσει κανείς ποιος την εξέλεξε, υπό ποιανού την προστασία τελεί και κάτω από την ομπρέλα ποιανού θα εργαστεί η κυρία Μάρκου.    

Διότι πάνω από τη νέα εισαγγελέα, την μόλις εκλεγμένη, αιωρείται ένα απλό ερώτημα: Δεν ήταν στο χέρι της, τουλάχιστον, να έδινε παράταση στη σύνοδο που θα ορκίζονταν; Δεν ήταν στο χέρι της, πράγμα που θα έπραττε και ο άνθρωπος με τον ελάχιστο σεβασμό και ατομική αξιοπρέπεια για τον εαυτό του, να ζητούσε να μην δήλωνε «Ορκίζομαι» σε μια τέτοια πυρακτωμένη κατάσταση; Δεν ήταν στο χέρι της να αρνούνταν να προβεί στην σημαντικότερη πράξη της ζωής της, μέσα σε ένα κοινοβούλιο που έμοιαζε πολιτικό στίβο; Δεν ήταν στο χέρι της να αρνηθεί  μέσα σ’ εκείνη την αίθουσα όπου οι βουλευτές συγκρούονταν ο ένας με τον άλλον και με σοσιαλιστές που δεν έπαιρναν ακόμη ούτε τον κόπο να ψηϕίσουν καθιστοί στις καρέκλες τους; Δεν ήταν στο χέρι της να περίμενε και λίγο και να μην μεταχειρίζονταν ως καμικάζι κατά της αντιπολιτεύσεως για να τις σπάσει τα ρουθούνια ακριβώς γιατί εκείνη τη στιγμή το ήθελε ο Έντι Ράμα;     

Το γεγονός ότι την πρώτη εισαγγελέα που εκλέγει μετά την ψήϕιση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης την «απήγαγαν» σαν κορίτσι θύμα διακίνησης λευκής σαρκός για να το προβάλλουν στη βιτρίνα προβολής κατά της αντιπολιτεύσεως ομολογεί πολλά. Μ’ αυτή την κινηματογραϕική σύνοδο ορκωμοσίας οι διοργανωτές της ποδοπάτησαν και την ελάχιστη αξιοπρέπειά της, ενώ η ίδια, έδωσε δείγμα γραϕής για το τι μέλλεται να συμβεί στο μέλλον.      

Η Άρτα Μάρκου έκλεισε κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πλήρη κύκλο μεταχείρισής της.  Εκείνη ευθύς εξαρχής ανταποκρίθηκε στην έκκληση της μίας πλευράς και μόνο για να διαγωνιστεί για τη θέση του γενικού εισαγγελέα.  Στη συνέχεια αποδέχτηκε να κάνει σόου ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής της βουλής έχοντας μπροστά της μόνο σοσιαλιστές βουλευτές. Σε αντίθεση με τις θεσμικές προβλέψεις της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, εκείνη αποδέχτηκε να τεθεί επικεϕαλής της διωκτικής αρχής, χωρίς να υποβληθεί στους προβλεπόμενους μηχανισμούς ελέγχους, και χωρίς τη διευρυμένη πλειοψηϕία (μόνο με 69 ψήϕους) των 84 ψήϕων βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.  

Όλη η πορεία της των τελευταίων ημερών, ξεκινώντας με την κατ ιδίαν πρόταση που της έκανε ο Ουλσί Μάνια και μέχρι τη σύγκρουση ως τρόπαιο πολέμου στη πορνογραϕική βιτρίνα του κοινοβουλίου, αξίζει το τέλος που είχε. Εκεί δεν απέδειξε ίχνος δύναμης και βούλησης να μη συμπεριϕέρονταν ως μεταχειρισμένη, ως όμηρος. Γι  αυτό, τώρα, όταν όλα τελείωσαν μέσα σε ένα κλίμα κοροϊδίας και αίσχους, δεν έχει παρά να υπολογίζει στην προστασία που μπορεί να της προσϕέρει η ομπρέλα των σωματοϕυλάκων των αναγεννητών της κυβερνήσεως.  

Πηγή: Lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon