Ξεκίνησε η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε: 01/01/2018 14:43 Τελευταία Ενημέρωση: 01/01/2018 14:42 Από: Tachydromos

Tην πρώτη του καταβύθιση στον στόχο «Καλυψώ» ξεκίνησε τις πρώτες ώρες του νέου έτους το γεωτρύπανο Saipem 12000 της κοινοπραξίας ENI - TOTAL.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου η πορεία του γεωτρύπανου πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία συνάντησε το σημείο της γεώτρησης σε βάθος 2300 μέτρων. Στη συνέχεια και για τις επόμενες 35 μέρες το γεωτρύπανο είναι προγραμματισμένο να φθάσει έως τα 12 χιλιάδες πόδια όπου είναι το τελικό σημείο της γεώτρησης.

Ομαλά εξελίσσεται και το υποστηρικτικό έργο της γεώτρησης με εναέρια και πλωτά μέσα να έχουν καθημερινή επαφή με το σκάφος.

Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, παρά τις προηγηθείσες φραστικές απειλές μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποια αντίδραση από Μέσα της Τουρκίας.

Επιπλέον δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα πολεμικών μέσων της Τουρκίας. Η περιοχή της γεώτρησης παρακολουθείται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η κυπριακή κυβέρνηση από το Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.

Επίσης η περιοχή της ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 και το στόχο «Σουπιά» όπου θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ερευνητική γεώτρηση για λογαριασμό της ΕΝΙ.

Η αυλαία των προγραμματισμένων ερευνητικών γεωτρήσεων για το 2018 θα πέσει στο τεμάχιο 10 όπου η αμερικανική Exxon έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει το δεύτερο εξάμηνο το 2018 δυο γεωτρήσεις.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon