Game of Thrones θυμίζουν στον Τουσκ τα δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 12/01/2018 17:31 Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018 17:22 Από: Tachydromos

Με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», χωρίς όμως τους δράκους, παρομοίασε την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια ο εκ Πολωνίας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη διάρκεια της τελετής για την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια, απηύθυνε ομιλία στα βουλγαρικά, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους παρευρισκόμενους.

Ανέφερε ότι μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας είναι να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική στα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία.

«Η ιστορία των Βαλκανίων είναι πιο δραματική και ενδιαφέρουσα από το σενάριο του Game of Thrones, αν και δεν έχει δράκους» δήλωσε. «Επιθυμούμε το παρόν και το μέλλον των Βαλκανίων να μοιάζει λιγότερο με δραματική ταινία: σταθερότητα, ευημερία, αυτά αξίζουν οι άνθρωποι όλης αυτής της περιοχής» τόνισε.

Εξάλλου ο Τουσκ εξήρε τις προσπάθειες, το θάρρος και την αποφασιστικότητα που οδήγησαν στις «ευρωπαϊκές επιτυχίες» της Βουλγαρίας.

«Κανείς δεν σας χάρισε τίποτε. Εσείς δημιουργήσατε αυτή την ιστορική στροφή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθυνόμενος στους Βούλγαρους, τους πιο φτωχούς Ευρωπαίους όμως τους περισσότερο αισιόδοξους για το μέλλον της ΕΕ.

Ο Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκίνησε αυτό τον μήνα, κλείνοντας το μάτι στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην αθλητή του καράτε. «Με έναν πρωθυπουργό που μπορεί να τρομάξει οποιονδήποτε αντίπαλο, θα τα καταφέρετε» κατέληξε.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ πιο ενδιαφέρουσα ομιλία» απάντησε ο Μπορίσοφ. «Εκτιμούμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέβαλε τόσες προσπάθειες για να δείξει τον σεβασμό του προς τη Βουλγαρία» πρόσθεσε.

Πηγή: reporter.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon