Δεν θέλουν να ακούσουν το όνομα Μακεδονία οι Αλβανοί των Σκοπίων

Δημοσιεύθηκε: 15/02/2018 17:37 Τελευταία Ενημέρωση: 15/02/2018 17:37 Από: Tachydromos

Αν και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δηλώνει περιχαρής ότι λύθηκαν τρία από τα επτά ζητήματα που σχετίζονται με το ονοματολογικό, δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα θέλουν τα αλβανικά κόμματα που στηρίζουν και τη κυβέρνηση Ζάεβ,να αντιδρούν στην «Gorna» (Άνω) Μακεδονία, η οποία φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην ‘Μακεδονική’ γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της «Gorna Makedonija». Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αλλά και ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερου «αλβανικού» κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. «Η «Μακεδονία» είναι η χώρα μου και η χώρα για εκατοντάδες άλλους Αλβανούς. Το να ανήκει η «Μακεδονία» μόνο στους «Μακεδόνες» είναι μια έννοια που δεν μπορεί να υπάρξει και οι Αλβανοί δεν μπορούν να αποκλειστούν από αυτή τη ζωτική διαδικασία για το κοινό μας μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα και το Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων έστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας». Ζάεφ: Κλείσαμε τρία από τα επτά ζητήματα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην εκτίμηση ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά θέματα που σχετίζονται με το ονοματολογικό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

«Χαίρομαι που όλα τα ανοιχτά ζητήματα ουσιαστικά έχουν ξετυλιχτεί. Αν ξεκινήσουμε από τις εφτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι (υπόλοιπες) τρεις έχουν απομακρυνθεί». Στην ερώτηση ωστόσο ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ανέφερε ότι αυτά είναι τα «ευκολότερα», χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Σε ό, τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του και υπενθύμισε ότι έχουν αναφερθεί αρκετά ονόματα. «Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχαν την Τρίτη στην Βιέννη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, τονίζοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ακόμη ότι «η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της», εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και επανέλαβε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα», είπε.

Τέλος, σε ό, τι αφορά το σχέδιο-συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις. «Ένα από αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι και το σχέδιο – εκδοχή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στο τέλος ελπίζουμε ότι θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε όμως πως, ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ.Νίμιτς, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon