Αυστηρό μήνυμα Μακρόν σε Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε: 26/02/2018 16:18 Τελευταία Ενημέρωση: 26/02/2018 16:18 Από: Tachydromos

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποία είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία.

Συγκεκριμένα, ο Μακρόν εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Τούρκο πρόεδρο για τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα ανοικτά των ακτών της Μεγαλονήσου, τονίζοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Κύπρος κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ενός ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου, στο πλαίσιο μίας αντιπαράθεσης για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Έντονη ανησυχία και για την Ανατολική Γούτα

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την «έντονη ανησυχία» του αναφορικά με «τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον αμάχων και των νοσοκομείων στην ανατολική Γούτα από το καθεστώς» της Συρίας, ανέφερε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο προέδρων, ο Μακρόν υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών (...) να γίνει αμέσως και πλήρως σεβαστή», σύμφωνα με το ψήφισμα 2401 που ενέκρινε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε σήμερα νέους φονικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, παρ' όλο που τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του θύλακα των αντικαθεστωτικών, τα οποία έχουν προκαλέσει περισσότερους από 550 θανάτους από τις 18 Φεβρουαρίου, μοιάζουν να έχουν μειωθεί σε ένταση.

Ο ΟΗΕ απαίτησε το Σάββατο την κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στη Συρία, προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι πιο σοβαρά τραυματίες.

Ο Μακρόν επεσήμανε στον Ερντογάν πως αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του συριακού εδάφους, περιλαμβανομένου του Αφρίν, και πρέπει να εφαρμοστεί παντού και από όλους χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων στο Αφρίν και πως η επιχείρηση που πραγματοποιείται στον κουρδικό θύλακα, προκειμένου να «εκκαθαριστεί (η περιοχή) από τρομοκράτες», θα επιτρέψει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, αναφέρουν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή, πως δεν θα υπάρξει εκεχειρία στο καντόνι Αφρίν «έως ότου εξολοθρευθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Για τον Μακρόν, «οι εγγυητές» της διαδικασίας της Αστάνα, «η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν φέρουν ως προς αυτό άμεση ευθύνη που πρέπει να μεταφραστεί επί του πεδίου». «Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να αναλάβει τώρα όλες τις ευθύνες της απέναντι στο συριακό καθεστώς το οποίο υποστηρίζει», πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon