Η FRONTEX στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 28/02/2018 08:08 Τελευταία Ενημέρωση: 01/03/2018 07:35 Από: Tachydromos

Μπορεί η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαική Επιτροπή και την Αλβανική Κυβέρνηση που υπέγραψε πρόσφατα ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον ΥπΕσ κ. Φ. Τζάφα στα Τίρανα, να προβλήθηκε μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στην συνεργασία για τη διαχείριση προσφυγικών ροών.

Είναι προφανώς ένα ουσιαστικό κεφάλαιο που αποδεικνύει και μια σχετική αλλαγή στάσης απ' την αρχική του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα που πέρυσι την άνοιξη δήλωνε στεγανοποίηση των συνόρων της Αλβανίας με την.Ελλάδα. Σταδιακά όμως έχουν συντελεστεί αλλαγή και πλέον υπάρχει συνεργασία των αλβανικών αρχών και έχουν δημιουργηθεί υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας καθώς και παροχής ασύλου και φιλοξενίας.

Ωστόσο όμως είναι ουσιαστικότερης σημασίας ότι δια της συμφωνίας αυτής οι Ευρωπαικές υπηρεσίες ασφαλείας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, η FRONTEX αποκτάει δικαιώματα φυσικής παρουσίας στην Αλβανία. Ήδη απ' το Λιμάνι του Δυρραχίου άρχησε η ανάπτυξη ανδρών της Υπηρεσίας που θα καλύψουν εντός των επόμενων ημερών όλες τις μεθοριακές πύλες της χώρας.

Ο κ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η αποστολή αυτή αποσκοπεί στην παροχή συνδρομής στις αλβανικές αρχές για πάταξη φαινομένων παράνομης διακίνησης ατόμων καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δημοσιεύματα ωστόσο αναφέρουν ότι οι άνδρες της FRONTEX θα έχουν πλήρεις αρμοδιότητες ελέγχου ειδικά για την πρόληψη και διακοπή των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών. Το τελευταίο διάστημα εκτός απ τις μεγάλες ποσότητες κάνναβης που έχουν καταπνύξει Ιταλία και Ελλάδα είναι επίσης και ποσότητες ασυνίθηστες ηρωίνης που διακινούνται από εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο και έχουν θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλά και τις υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Η Αλβανική Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την ενισχυμένη με αρμοδιότητες αποστολή της FRONTEX καθώς απ' τη μια έχει παταγωδώς αποτύχει για να θέσει υπό έλεγχο τη δράση των δομημένων εγκληματικών οργανώσεων με διασυνδέσεις με την πολιτική τάξη και απ την άλλη η ΕΕ αναμένει απτά αποτελέσματα έως τον Ιούνιο ως προυπόθεση για την ανακοίνωση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων για την Αβανία.

Ως εκ τούτου αναφέρεται ότι η αποστολή της FRONTEX θα ενημερώνει άμεσα την Κομισιόν τόσο για τα τοιχόν ευρήματα της όσο και για το κλίμα και το βαθμό συνεργασίας των Αλβανικών αρμοδίων αρχών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon