Περίεργες διαδρομές πολιτικού χρήματος αλβανικών κομμάτων προς γραφεία μεσολαβήσεων στις ΗΠΑ. Από Γιωργουτσάτες - Αθήνα και Κύπρο προς Ουάσιγκτον

Δημοσιεύθηκε: 26/04/2018 14:25 Τελευταία Ενημέρωση: 27/04/2018 09:34 Από: Tachydromos

Μεταξύ αποκαλύψεων και σχετικής σπέκουλας στο φως της δημοσιότητας έρχονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαδρομές πολιτικού χρήματος από Αλβανία προς ΗΠΑ.

Πρόκειται για το ενδιαφέρον των αλβανικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων ώστε να καταλήξουν σε παχυλά για τα δεδομένα της χώρας συμβόλαια με τα πολλά υποσχόμενα γραφεία διαμεσολάβησης και λόμπι προκειμένου αποκτήσουν προσβάσεις στο Λευκό Οίκο και το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Προ εβδομάδων η έρευνα του πολιτικού περιοδικού στις ΗΠΑ «Mother Jones” με εκτενή ρεπορτάζ έφερε στο φως της δημοσιότητας μια περίεργη υπόθεση που αφορούσε στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο του Λιουλζίμ Μπάσα. Το περιοδικό και οι συντάκτες του προσπαθούσαν κατόπιν έρευνας να τεκμηριώσουν ότι το ΔΚ είχε χρηματοδοτηθεί από Ρωσικά κονδύλια που άγγιζαν το περιβάλλον Πούτιν ώστε πληρώσουν γραφείο στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν ευμενή αντιμετώπιση στα πλαίσια της αλλαγής πολιτικών απ’ τον νέο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το ΔΚ διέψευσε και μάλιστα επέκτεινε την απάντηση του αφήνοντας υπονοούμενα για την ανάμειξη του Τζωρτζ Σόρος στην υπόθεση. Το περιοδικό ανήκει στο ευρύτερο χώρο που υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος Σόρος, γνωστός τόσο για την απροκάλυπτη υποστήριξη του στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφίας των Δημοκρατών στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Το περιοδικό σπεκουλάρει γενικότερα δεδομένου ότι απ’ τις ΗΠΑ διαρρέει στη διεθνή ενημέρωση ένας καταιγισμός προπαγάνδας που στοχεύει να φωτογραφήσει τη Ρωσία ως υπαίτιο μιας νέας αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική. Άλλο τόσο στην Αλβανία που την εμφανίζουν να χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ προκειμένου να επιτύχει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και καθυστερήσει διαδικασίες ένταξης της στην ΕΕ.

Το σενάριο μοιάζει φανταστικό αλλά υποβοηθά την κυβερνητική προπαγάνδα του Ράμα που θέλει το ΔΚ να το φωτογραφίσει στα μάτια της κοινής γνώμης ως παράγοντα που καθυστερεί την έναρξη διαπραγματευτικών διαδικασιών με ΕΕ. Με τις αποκαλύψεις του Mother Jones στα χέρια και δεδομένου ότι πέρυσι της άνοιξη, όπου γίνονταν και οι καταβολές χρημάτων προς το γραφείο λόμπιγκ στις ΗΠΑ το ΔΚ είχε οδηγήσει όντως τη χώρα προ αδιεξόδου καθώς αρνούνταν να συμμετάσχει στις εκλογές, το σενάριο μοιάζει πειστικό…

Κι ενώ το ΔΚ κατάφερε να ισορροπήσει και να κερδίσει τη μάχη εντυπώσεων σήμερα το Αμερικανικό περιοδικό επανέρχεται ασχολούμενο αυτή τη φορά με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα και ηγείται η σύζυγος αυτού κ. Μόνικα Κρυεμάδι.

Προφανώς το θέμα θα μπορούσε να μας αφήνει αδιάφορους αλλά οι αποκαλύψεις της έρευνας έχουν τεράστια ελληνική εμπλοκή του εγγύς και του μακρόθεν… Από Β. Ήπειρο μέχρι Κύπρο κυριολεκτικά. Συγκεκριμένα το περιοδικό και πάλι αναφερόμενο στο εκλογικό για την Αλβανία έτος 2017, μελετάει οικονομικά στοιχεία του γραφείο που ανήκει σε πρώην βουλευτή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, Μακέην και κινείται αντίστροφα φτάνοντας μέχρι το Αργυρόκαστρο… και τους Γιωργουτσάτες στη Δερόπολη. Ούτε λίγο και ούτε πολύ ισχυρίζονται να βγάλουν αναμεμειγμένο στην προσπάθεια δημιουργίας θετικού πολιτικού κλίματος στην Ουάσιγκτον και τα εκεί κέντρα αποφάσεων τον ομογενή βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κινήματος, Βαγγέλη Τάβο. Το γραφείο μεσολαβήσεων να εδρεύει στην Κύπρο, να ανήκει σε Ρωσικά συμφέροντα κοντά στο Κρεμλίνο, να συντάσσει συμβόλαιο έλληνας δικηγόρος και να φεύγουν Δολλάρια προς τις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίζεται η παρουσία του νυν Προέδρου της Αλβανίας στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.

Τέλειο κοκτέιλ αλλά και ανάγκη πολύ ειδικών γνώσεων στο πεδίο ώστε να εξιχνιάσει το όριο μεταξύ πραγματικότητας και σπέκουλας…

Εν πάση περιπτώσει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης (LSI) αφήνει εκτεθειμένο μέχρι στιγμής τον Βαγγέλη Τάβο θεωρώντας προσωπικές του πρωτοβουλίες τις επαφές και συνεννοήσεις με τον νομικό σύμβουλο Σφετερίδη, συνδεδεμένο με τον Όμιλο Κοντομηνά, και όλα τα σχετικά που ακολουθούν. Ωστόσο ομολογούν τα όργανα του Κόμματος ότι υπάρχει έγκριση των οργάνων τους για την εκταμίευση ποσού.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon