Ελληνοϊσραηλινή «συμμαχία» στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο

Δημοσιεύθηκε: 08/05/2018 19:56 Τελευταία Ενημέρωση: 08/05/2018 19:56 Από: Tachydromos

Κοινές εκδηλώσεις οργανώνουν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τη διήμερη διάσκεψη, στις 7 και 8 Μαΐου, με στόχο την συντονισμένη προώθηση θεμάτων που αφορούν τις δύο κοινότητες. Η συγκεκριμένη διάσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό για την 5η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).

Η CHIA δημιουργήθηκε το 2013 για να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, μέσα από τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και να διαδραματίσει έναn εποικοδομητικό ρόλο για τα δυτικά συμφέροντα στη νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή της nοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι εκδηλώσεις HALC και AJC λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς συμπίπτουν με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο και αφορούν την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, αλλά και την άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα των F-35, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης υποστήριξε πως ακόμα και αν οι υπάρχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν καταφέρουν να εμποδίσουν την παράδοση των αεροσκαφών, συνιστούν από μόνες τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα. Όπως εξήγησε, οι εν λόγω κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή προϋποθέσεων «conditionalities» που, αν τελικά αποφασισθούν, θα τοποθετούν την Τουρκία σε ένα καθεστώς επιτήρησης, καθώς η παραλαβή θα συνδέεται πλέον με την συμμόρφωση σε συγκεκριμένα κριτήρια.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon