Τετραμερής για τη συνεργασία στα Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 05/07/2018 09:05 Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2018 09:05 Από: Tachydromos

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η ολοκλήρωση ενός δικτύου υποδομών που θα διασυνδέσει τις χώρες των Βαλκανίων και θα σηματοδοτήσει τη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης που είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στις κοινές δηλώσεις για μια νέα θετική δυναμική που αναπτύσσεται στην περιοχή των Βαλκανίων τον τελευταίο χρόνο και στις εξελίξεις που διαμορφώνουν αυτή τη δυναμική συμπεριέλαβε την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικές τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα από την υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράστηκε, επίσης, η υποστήριξη στην προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι δύο χώρες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Σε μια παράλληλη συνεδρίαση, οι υπουργοί Υποδομών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, συζήτησαν αναλυτικά και εξειδίκευσαν την προοπτική επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης σειράς έργων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, η κατασκευή του αγωγού IGB, που θα συνδέει ως κάθετος άξονας την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Επιπλέον, η προοπτική αναβάθμισης των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας και της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών και διασυνδεσιμότητας των τεσσάρων χωρών, που θα δώσει στην περιοχή αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα επιτευχθεί η σύνδεση των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας με τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας με παράκαμψη των στενών στα Δαρδανέλλια.

Στη Θεσσαλονίκη ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς οργανώθηκαν εκδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στους διαδηλωτές δεν επετράπη να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο στο οποίο έγινε η τετραμερής, ενώ είχαν αποκλειστεί οι δρόμοι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από φραγμούς που τοποθέτησε η αστυνομία.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon