Κοσσυφοπέδιο: Εδάφη στη Σερβία και αναγνώριση ανεξαρτησίας προωθούν οι ΗΠΑ;

Δημοσιεύθηκε: 26/07/2018 19:03 Τελευταία Ενημέρωση: 26/07/2018 19:03 Από: Tachydromos

Την εκχώρηση εδαφών του Κοσόβου στην Σερβία με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πρώην Σερβικής αυτόνομης περιοχής από το Βελιγράδι φαίνεται να προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο.

Όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας Εξπρές του Κοσόβου, η οποία ενημερώθηκε από διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το πράσινο φως στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου και την εκχώρηση τμήματος του κράτους στη Σερβία με αντάλλαγμα την αναγνώρισή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είναι πιθανόν να συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι.

«Είναι πιθανόν το θέμα αυτό να αποτέλεσε μέρος των συνομιλιών μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στη συνάντηση του Ελσίνκι», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα της Πρίστινα, σημειώνοντας ότι αυτό έρχεται μετά την αλλαγή του πρώην συμβούλου του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, με τον Τζον Μπόλτον, γνωστός για την αρνητική προσέγγιση που έχει προς το Κοσσυφοπέδιο, από τότε που ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι πιθανόν να μιλήσουμε για ανταλλαγή εδαφών. Ωστόσο, το τέλος αυτού του δράματος είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο, όπως θα παραμείνει, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επαρχία της Αλβανίας», δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με αναλυτές εάν τελικά οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική επιλογή και να πιέσουν το Κόσοβο και τη Σερβία να φτάσουν σε μια συμφωνία εκχώρησης εδαφών από την Πρίστινα στο Βελιγράδι και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία τότε ενδεχομένως να υπάρξουν ανάλογες αλλαγές των συνόρων στην ΠΓΔΜ και στη Βοσνία λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις εθνοτικές ομάδες που διαβιούν στις χώρες αυτές.

https://www.defence-point.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon