Οι Τούρκοι στρατηγοί ανησυχούν για την ελληνική υπεροπλία: Οι κινήσεις που εντοπίζει η Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 03/08/2018 17:32 Τελευταία Ενημέρωση: 03/08/2018 17:32 Από: Tachydromos

Οι αναλύσεις που κάνουν οι επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία παρακολουθούν κι έχουν να κάνουν με τους γείτονες μας δείχνουν ξεκάθαρα σημεία ανησυχίας.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι παρατηρούν πως ενώ η γειτονική χώρα δείχνει να γιγαντώνεται αμυντικά, δεν παύει να ρίχνει το βλέμμα της στην Ελλάδα η οποία παρά την οικονομική δυσπραγία, ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, όποιες κι αν είναι αυτές.

Οι περισσότερες προκλήσεις σίγουρα θα περάσουν μέσα από την αμυντική ισχύ, τη στρατιωτική διπλωματία και την αποτροπή που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, που πολλά χρόνια τώρα η χώρα μας καταφέρνει να κερδίζει κι’ αυτό χάρη στην ψυχραιμία που επιδεικνύει.

Μέσω Twitter το υφυπουργείο Αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας «χτύπησε» δυο φορές τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενο στο Ελληνικό αεροπορικό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, στο επίπεδο Viper, αλλά και στο επικείμενο-όπως όλα δείχνουν- πρόγραμμα προμήθειας νέου τύπου φρεγατών από Γαλλικά ναυπηγία.

Τα Τουρκικά «τιτιβίσματα» προσπάθησαν να υποβαθμίσουν σε κάθε περίπτωση τις Ελληνικές προσπάθειες που γίνονται. Από τη μια μπήκε στην σύγκριση των αναβαθμισμένων F-16 Block 70 Viper που θ’ αποκτήσει η Ελλάδα με τα υπό παραλαβή F-35 της Τουρκίας κι’ από την άλλη αναφέρετε στις φρεγάτες τόσο τις Fremm όσο και τις Belhara στοχοποιώντας το βαρύ και υποστρατηγικό οπλοστάσιο αυτών των πλοίων που δεν είναι άλλο από τους πυραύλους Scalp Naval.

Η Τουρκία με τη σκέψη πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια εκτός των Scalp για μαχητικά Mirage 2000-5, θα αποκτήσει και τη ναυτική έκδοση αυτού του όπλου, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, δεν αισθάνεται καθόλου ωραία απέναντι σ’ αυτή την υπεροπλία που στέκεται ικανή να «κλειδώσει» από πολύ μεγάλες αποστάσεις μείζονες στόχους βαθειά στην ενδοχώρα της γείτονος.

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το τελευταίας γενιάς F-16 με τα «μπλε φτερά» θα σταθεί ικανό απέναντι στην πρόκληση του Τουρκικού F-35 – αν η Τουρκία το αποκτήσει ποτέ – κι όπως τονίζουν, οι λύσεις έχουν ήδη βρεθεί για την πλήρη αντιμετώπισή του. Άλλωστε η Άγκυρα και οι Τούρκοι πιλότοι δεν θα θελήσουν να εμπλακούν στις συνήθεις αερομαχίες με ένα stealth αεροσκάφος και ένα εξελιγμένο F-16 καθώς το αποτέλεσμα ήδη το γνωρίζουν ενώ ταυτόχρονα, το F-35 χάνει την αξία του ως στρατηγικό αεροσκάφος σε μια τέτοια αεροπορική κατάσταση.

Πάντως δεν αποτελεί μυστικό ότι F-35 και F-16 Viper είναι κατασκευασμένα ώστε ν’ αλληλοσυμπληρώνει το ένα το άλλο κι’ αυτό είναι μια παραδοχή κατά κάποιον τρόπο, πως το «35άρι» μπορεί να καταλήξει ο Γολιάθ απέναντι στον μικροσκοπικό Δαβίδ (F16) με την τεράστια θέληση και πάθος.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν επίσης πως η Άγκυρα βλέπει ξεκάθαρα ότι τα συμμαχικά κράτη βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και μάλιστα έχουν πάρει ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της χώρας μας σε πολλές περιπτώσεις θυμίζοντας την περίπτωση της Γαλλίας που πήρε θέση με την άμεση προειδοποίηση προς όποια χώρα απειλήσει σύμμαχό της.

Φυσικά στις παρατηρήσεις του Τουρκικού επιτελείου σημειώνεται ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα διάγουν μια περίοδο ιδιαίτερα καλών σχέσεων τη στιγμή μάλιστα που οι κόντρες ανάμεσα στην Άγκυρα και τις ΗΠΑ, έφτασαν ακόμη και στο επίπεδο των κυρώσεων κατά δύο Τούρκων υπουργών.

Οι γείτονές μας, όλα τα έχουν βάλει στο «ζύγι» τους και παρατηρούν πως παρά τους λεονταρισμούς τους, το δίκαιο, αλλά και τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή γέρνουν την πλάστιγγα προς την Ελληνική πλευρά.

Πηγή: https://hellasjournal.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon