Τόνοι και επιφάνειες με κάνναβη στο νότο. Γιατί δεν αγγίζονται οι εγκληματικές ομάδες;

Δημοσιεύθηκε: 04/08/2018 13:35 Τελευταία Ενημέρωση: 06/08/2018 23:10 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφα και άλλοι αξιωματούχοι της Αστυνομίας του Κράτους διατυμπανίζουν μεγαλοφώνως ως success story την εξαφάνιση των επιφανειών καλλιέργειας κάνναβης στη χώρα. Αλλά πέραν των δηλώσεων υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται χωράφια με κάνναβη, κυρίως στους νομούς Αργυροκάστρου, Αυλώνας και τις περιοχές της Φούσε Κρούγιε. Πολλές εκ των επιχειρήσεων της αστυνομίας τηρούνται μυστικές, σε μια προσπάθεια περισσότερο να ενισχυθεί η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν πλέον επιφάνειες καλλιέργειας ναρκωτικών φυτειών.

Φυσικά που η καλλιέργεια δεν είναι πια στα μεγέθη της εποχής που επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ο Σαϊμίρ Ταχίρι, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη πολύ προβληματική και πολύ μακριά απ’ το να αποτελεί αφήγημα επιτυχίας όπως ισχυρίζονται Ράμα και Τζάφα.

Σήμερα στη Μεμαλίαϊ εντοπίστηκε μια ποσότητα ρεκόρ ινδικής κάνναβης, 1.5 τόνοι ολάκαιροι, καθώς και κατασχέθηκε οπλοστάσιο: 1 όπλο ακριβείας, 12 καλάσνικωφ, 2 αυτόματα και 1 κυνηγητική καραμπίνα. Τα ναρκωτικά και τα όπλα ήταν κρυμμένα σε δύο εγκαταλελειμμένες μεταφορικές κλούβες. Η Αστυνομία ακόμη δεν έχει συλλάβει κανένα πρόσωπο, αλλά ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση συνεχίζεται. Τούτη δεν είναι η μόνη ποσότητα που έχει πιαστεί στο νομό Αργυροκάστρου αυτό το καλοκαίρι.

Στις 16 Ιουλίου επίσης ανακαλύφθηκε μεγάλη επιφάνεια καλλιέργειας στους Σχωριάδες του Δήμου Δρόπολης. Ήταν 6 χωραφάκια με περισσότερα από 2500 δενδρύλλια. Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική. Η Αστυνομία ακόμη και σήμερα δεν έχει ανακοινώσει δημόσια κάποια λεπτομέρεια, παρόλο που στα χωράφια συνελήφθησαν δύο πρόσωπα ως εργάτες.

Μια τόσο μεγάλη ποσότητα, φυσικά δεν δύναται καλλιεργηθεί χωρίς κάποια μεγάλη υποστήριξη απ’ τις γραμμές της Αστυνομίας του Κράτους, άλλων θεσμών εφαρμογής του νόμου και γιατί όχι και απ’ την πολιτική τάξη. Ποιες είναι οι εγκληματικές ομάδες που συνεχίζουν ήρεμες τη δραστηριοποίηση τους στο νότο της χώρας, καλλιεργώντας φρικτές ποσότητες ναρκωτικών; Γιατί η επιχείρηση «Η Ισχύς του Νόμου», που τόσο πολύ διαφημίστηκε απ’ τους Ράμα και Τζάφα, δεν αγγίζει τις ομάδες αυτές; Δύσκολο να σκεφτείς ότι η τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών έχει καλλιεργηθεί από χωρικούς της περιοχής, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

Ωστόσο όμως 1,5 τόνος που σήμερα κατασχέθηκε στο Μεμαλίαϊ και πάνω από 2500 φυτά που εντοπίστηκαν στους Σχωριάδες της Δρόπολης, δεν είναι οι μόνες ποσότητες. Σχεδόν καθημερινά αναφέρονται χωράφια με εκατοντάδες ρίζες κάνναβης στα ορεινά χωριά του Τεπελενίου, της Μεμαλίαϊ, της Κλεισούρας και της γύρω περιοχής. Ένα φυτώριο με σχεδόν 1000 ρίζες κάνναβης ανακαλύφθηκε προ ημερών στην Πρεμετή.

Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ενισχύουν την πραγματικότητα ότι στο νομό Αργυροκάστρου και όχι μόνο εκεί, η εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων έχει αυξηθεί. Τέσσερεις μέρες νωρίτερα συνελήφθηκε απ’ την αστυνομία ένας υπήκοος Βενεζουέλας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τα μέσα ενημέρωσης, απλά έλεγε ότι αυτός σχετίζεται με την καλλιέργειας και της διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς να ξεκαθαρίζονται άλλες λεπτομέρειες για το ποιος συγκεκριμένα ήταν ο ρόλος του νέου απ’ τη Βενεζουέλα. Ήταν σε ρόλο χρηματοδότη της εγκληματικής ομάδας, ή μήπως είχε έρθει στην Αλβανίας ως ειδικός στην καλλιέργεια των ναρκωτικών φυτειών;

Η κάνναβης συνεχίζει να παραμένει απροσπέλαστη πρόκληση για την κυβέρνηση «Ράμα» , παρότι έφυγε ένας υπουργός και ήρθε ένας άλλος.

Σαφώς έχει γίνει πρόοδος στην εποχή «Τζάφα», ωστόσο η κατάσταση στο πεδίο μαρτυρά ότι οι εγκληματικές ομάδες συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρές σκοτεινές σχέσεις στις δομές της πολιτείας και της πολιτικής. Ωστόσο οι δημόσιοι όρκοι για τα «μεγάλα ψάρια» ή οι απειλές του Ράμα ότι οι εγκληματικές ομάδες πρέπει να βρουν «τρύπα να κρυφτούν», παραμένουν περισσότερο ρητορικές για δημόσια κατανάλωση και δεν έχουν επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα στη μάχη με την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon