Στην “κόψη του ξυραφιού” οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο…

Δημοσιεύθηκε: 05/08/2018 09:21 Τελευταία Ενημέρωση: 05/08/2018 09:21 Από: Tachydromos

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις των Αλβανών του Κοσσόβου με τους Σέρβους που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο όλα ξεκίνησαν από μια δημόσια δήλωση του Ορθόδοξου ιερέα Σάββα Γιάνιτς, που πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «στη Βόρεια Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους στις 5 Αυγούστου και για αυτό ενδέχεται να υπάρξει βία».

Η δήλωση αυτή έθεσε σε συναγερμό όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίζεται ο συντάκτης του αλβανικού δημοσιεύματος.

Από ό, τι φαίνεται η δήλωση αυτή του Σάββα Γιάνιτς κατέστρεψε τα σχέδια αυτού του σεναρίου, καθώς τα θεσμικά όργανα ασφαλείας του Κοσσόβου αντέδρασαν αμέσως. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου τέθηκε σε συναγερμό και η KFOR απέστειλε στρατεύματα και στρατιωτικά οχήματα στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Επιπρόσθετα, σήμερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας και μετά από τη συνάντηση με τον Τζούριτς αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει τον ιερέα Γιάνιτς ως ψεύτη, γιατί δεν υπήρχε ένα τέτοιο σενάριο. Σε απάντηση των παραπάνω φημών ο Χασίμ Θάτσι κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο μεγάλος αριθμός οχημάτων της ειδικής μονάδας του Κοσσυφοπεδίου μετακινήθηκε αργά χθες το απόγευμα προς την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών θεωρείται προληπτική λόγω της επικείμενης ανακήρυξης αυτονομίας των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδεικτικό της μετακίνησης των δυνάμεων ασφαλείας προς τις περιοχές του Κοσόβου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

www.defence-point.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon