Οι Αλβανοί θα κρίνουν το “ΝΑΙ” στη δημοσκόπηση για τη συμφωνία των Πρεσπών…

Δημοσιεύθηκε: 07/08/2018 22:48 Τελευταία Ενημέρωση: 07/08/2018 22:48 Από: Tachydromos

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5% των πολιτών της ΠΓΔΜ έναντι 35,1% που τάσσονται κατά, όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA. Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.

Tο ερώτημα που θα κληθούν οι πολίτες της γείτονος να απαντήσουν και έχει εγκριθεί από τη Βουλή δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν γίνεται αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

«Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Παράλληλα, η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% τάσσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, με το 45,2% να την απορρίπτει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του επερχόμενου δημοψηφίσματος, η πλειοψηφία των πολιτών της γείτονος στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., με ποσοστό 80,4% αλλά και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με ποσοστό 79,9%.

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι βάσει της δημοσκόπησης, μόνο το 20% των ψηφοφόρων γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

www.defence-point.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon