Απορρίπτουν την ανταλλαγή εδαφών με Σερβία

Δημοσιεύθηκε: 31/08/2018 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2018 10:25 Από: Tachydromos

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντίναϊ και ο πρόεδρος της Βουλής της πρώην σερβικής επαρχίας πραγματοποίησαν χθες αιφνιδιαστική συνάντηση και αποφάσισαν να απορρίψουν την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία στο όνομα της επίλυσης των διμερών διαφορών, μία ιδέα που προωθούν οι ΗΠΑ. Τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον Χαραντίναϊ μετέδωσαν ότι η ηγεσία του Κοσόβου συμφώνησε πως δεν θα υπάρξει ανταλλαγή εδαφών με το Βελιγράδι στη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε νωρίτερα στο ρωσικό Σπούτνικ ότι η Ε.Ε. υπολογίζει σε μία δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι την άνοιξη του 2019. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ του Θάτσι και του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις αρχές του μήνα σε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ο Βούτσιτς είχε καταγγείλει την άρνηση των αλβανικών αρχών της Πρίστινα να θεσπίσουν την Κοινότητα Σερβικών Δήμων του Κοσόβου. Η κοινότητα επρόκειτο να προσφέρει περιορισμένη αυτονομία στις σερβικές κοινότητες του Κοσόβου, σύμφωνα με σχέδιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2013. Παρά την εκπνοή της προθεσμίας για δημιουργία της κοινότητας σερβικών δήμων, οι αλβανικές αρχές δεν προχώρησαν σε καμία σχετική πρωτοβουλία. Στην ανοικτή επιστολή του, ο πρόεδρος Βούτσιτς κατηγόρησε ακραία στοιχεία της αλβανικής κοινότητας για διασπορά φημών και απειλών, με στόχο την τρομοκράτηση των Σέρβων του Κοσόβου, προειδοποιώντας τους ομοεθνείς του να μην υποκύψουν σε προκλήσεις. «Η ειρήνη μάς συμφέρει όλους.

Η Σερβία είναι, όμως, έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων και των οικογενειών τους, όπως έχουμε δεσμευθεί και εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο», είχε επισημάνει στην επιστολή του ο Σέρβος πρόεδρος.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon