Σμύρνη-Τουρκία: Άθλιο… τουρκικά μαχητικά την ώρα των εγκαινίων στο γενικό προξενείο

Δημοσιεύθηκε: 04/09/2018 20:51 Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2018 20:51 Από: Tachydromos

Στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη, παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος για τον σκοπό αυτό μετέβη στη γειτονική Τουρκία, όπου με την ευκαιρία, είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «φουρτουνιασμένες στιγμές» που περνούν οι δυο χώρες, αλλά θεωρούν τον διάλογο ως τη μέθοδο επίλυσης για κάθε πρόβλημα. Δυο χώρες τις οποίες ενώνει η κοινή γεωγραφία και η Ιστορία… «δυο μεγάλους πολιτισμούς»…

Περνώντας και σε πιο… χειροπιαστές καταστάσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι δεν αποτελεί μυστικό το ότι οι δυο χώρες διαφωνούν. Κάπου εκεί έριξε τη βολή του για τους πραξικοπηματίες που θεωρεί πως έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με πολύ πιο προσεκτική διατύπωση…

«Οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε». Δηλαδή, οι πραξικοπηματίες απειλούν και τη χώρα μας, εξ ου και η αιτούμενη «συνεργασία» από την Αθήνα… Τι να πει και ο Νίκος Κοτζιάς, περιορίστηκε να του θυμίσει ότι η Ελλάδα «στάθηκε» στην Τουρκία όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Αλγεινές εντυπώσεις είναι φυσικό να προκαλούν οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή την ώρα της τελετής, το οποίο μάλλον φέρνει στο μυαλό όλους αυτούς τους ανώμαλους στην Τουρκία που φροντίζουν να απειλούν την Ελλάδα με επανάληψη της μικρασιατικής καταστροφής, δηλητηριάζοντας την πιο θετική συγκυρία ως αποτέλεσμα της ελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά.

Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων. Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015.

Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

https://www.defence-point.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon