Πως οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν από ελληνικά περίπολα

Δημοσιεύθηκε: 10/09/2018 09:48 Τελευταία Ενημέρωση: 10/09/2018 09:47 Από: Tachydromos

Νεφέλη Λυγερού

Η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα υπουργού Άμυνας και του Τούρκου ομόλογού του Χουλουσί Ακάρ διήρκησε αρκετή ώρα. Όπως ήταν φυσικό, θέμα συζήτησης η άμεση επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών, που τέθηκαν υπό κράτηση το πρωί της Κυριακής στον Έβρο. Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για το περιστατικό.

Εκεί ειπώθηκαν όσα λίγο πολύ διαμήνυσε αμέσως μετά και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας στην Άγκυρα: ότι η Αθήνα δηλαδή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των διμερών σχέσεων και όχι την θλιβερή εξαίρεση της ομηρείας των δύο Ελλήνων. Ήταν, μάλιστα, επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού να καταστεί σαφές πως η Αθήνα δεν λειτουργεί με λογική αντιποίνων για όσα έκανε το καθεστώς Ερντογάν με την περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να υπογραμμιστεί το διαφορετικό σκεπτικό.

Εξάλλου, η περιπέτεια των Τούρκων κράτησε μόλις εννιά ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ η πανομοιότυπη περίπτωση των δύο Ελλήνων έξι μήνες. Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «άμεση συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και τον δυνατό ταχύτερο επαναπατρισμό των εμπλεκομένων».

Το χαμηλής έντασης περιστατικό, όπως το χαρακτήρισαν πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προκάλεσε πρόσκαιρη αναστάτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και συνελήφθησαν από τα ελληνικά περίπολα στην περιοχή. Το επεισόδιο φαίνεται να είχε πρωταγωνιστές αρχικά τέσσερις Τούρκους στρατιωτικούς. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν από ελληνική περίπολο και οι άλλοι δύο διέφυγαν.

Σε κινητοποίηση το ΓΕΣ

Οι πρώτοι αμέσως μετά παραδόθηκαν στους συνοριοφύλακες που είναι αρμόδιοι για την φύλαξη των συνόρων. Όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός. Η υπόθεσή εξετάστηκε εξονυχιστικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποδείχθηκε πως δεν είχαν πρόθεση να παραβιάσουν τα σύνορα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα χάθηκαν. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι φαίνεται να μην συνελήφθησαν μαζί, αλλά ξεχωριστά. Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους.

Οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο γι’ αυτούς. Παραδοθήκαν στις τουρκικές Αρχές μέσω του τελωνείου των Κήπων Έβρου, που είναι και η μοναδική επίσημη δίοδος με την Τουρκία στην περιοχή. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις για το σύνηθες του περιστατικού, η πραγματικότητα είναι ότι η περίπτωση των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, αλλά και η προηγηθείσα διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, η οποία είχε εκδηλωθεί με πάρα πολύ σοβαρά επεισόδια στο Αιγαίο, είναι αρκετή για να κινητοποιεί το ΓΕΣ.

Εξάλλου, προϋπήρχε μία ήδη βαριά ατμόσφαιρα από τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίες προκάλεσαν δυσαρέσκεια από πλευράς απόστρατων αξιωματικών ότι κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά από το πρωτοφανές για τον Ελληνικό Στρατό γεγονός της αιχμαλωσίας στελεχών του εν καιρώ ειρήνης.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon