Οι σερβικές στρατιωτικές ασκήσεις ανησυχούν τους Αλβανούς

Δημοσιεύθηκε: 11/11/2018 22:47 Τελευταία Ενημέρωση: 11/11/2018 22:46 Από: Tachydromos

Η Σερβία πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις για να σηματοδοτήσει τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με μια εμφανή δυναμική, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει η αλβανική ραδιοτηλεόραση.

Στην άσκηση, που είχε την ονομασία «Νικητές του Αιώνα 1918-2018», λαμβάνουν μέρος 8.000 στρατιώτες, 100 άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που έλαβε από τη Ρωσία.

Πρόσφατα, έχουν αυξηθεί η εντάσεις στην περιοχή, καθώς η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μετά τον πόλεμο του 1998-99, ο οποίος έληξε μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και ακολούθησε η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Οι Σέρβοι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σχέδια της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου να μετατρέψουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους σε τακτικό στρατό.

Οι Σέρβοι έχουν προειδοποιήσει με τη λήψη απροσδιόριστων μέτρων για την πρόληψη αυτής της κίνησης και για την ‘προστασία’ της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία, η Σερβία ενέτεινε πρόσφατα το ενδιαφέρον της για το Κοσσυφοπέδιο με την αύξηση της ετοιμότητας των στρατιωτικών της δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας σειράς μικρών περιστατικών.

Η πιθανή παρέμβαση του Σερβικού Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο θα προκαλέσει την άμεση σύγκρουση με τις ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος πήρε μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ανέφερε ότι η βαλκανική χώρα θα ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη με νέο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, 30 αρμάτων μάχης από τη Ρωσία και από την Κίνα.

«Ενισχύουμε δυναμικά το στρατό μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS.

«Κανείς στην περιοχή, εκτός ίσως από τη Ρουμανία, δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς», είπε.

Σύμφωνα με την αλβανική ραδιοτηλεόραση , η Σερβία έχει χάσει περίπου το ήμισυ του ανδρικού πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 130 χιλιάδων στρατιωτών σε μια σειρά από μάχες στα Βαλκάνια, εναντίον ενός πολύ ισχυρότερου εχθρού.

rtsh.al, vs.rs,

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon