Η Έκθεση του State Department και μια αδυναμία

Δημοσιεύθηκε: 15/03/2019 13:45 Τελευταία Ενημέρωση: 16/03/2019 12:40 Από: Tachydromos

Η Ετήσια Έκθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες, δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές με σχετική ανακοίνωση του κ. Πομπέο, επικεφαλής του State Department. Αφορά πρακτικές κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για το έτος 2018. Σε ότι μας αφορά, δηλαδή την Αλβανία σε γενικές γραμμές απ’ την εισαγωγή κιόλας υπάρχει μομφή σε σχέση με την ουσία της λειτουργικής δημοκρατίας που είναι οι ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες. Για τις πολιτικές εκλογές του 2017 υιοθετώντας συμπεράσματα του ΟΑΣΕ, οι Αμερικανικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η εξαγορά ψήφων και ο εκβιασμός των ψηφοφόρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των εκλογών 2017. Εξ άλλου ο σταθμός «Φωνή της Αμερικής» προ ολίγων εβδομάδων είχε αφιερώσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην ανάμειξη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και ανθρώπων του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να διαπραγματεύονται τιμή ψήφων με μέλη οργανωμένων ομάδων διακίνησης ναρκωτικών.

Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να είναι με την πλευρά της αντιπολίτευσης στην Αλβανία που ακριβώς καταγγέλλοντας τη μαζικότητα του φαινομένου αθέμιτης επιρροής της ψήφου και τον εναγκαλισμό της διοίκησης με το οργανωμένο έγκλημα, αξιώνει την παραίτηση της Κυβέρνησης και την επανάληψη των εκλογών υπό άλλη τεχνική κυβέρνηση. Στο θέμα που έχει σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα για ακόμη μια φορά δεν έχει εκτεταμένη αναφορά. Η Έκθεση έχει θετική επισήμανση το γεγονός ότι ενώ από Οκτώβριο 2017 έχει εγκριθεί νόμος περί μειονοτήτων, ούτε η Βουλή και ούτε η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε θέσπιση απορρέουσας νομοθεσίας για την πρακτική εφαρμογή του.

Λίγες οι λέξεις που αφιερώνει στα μειονοτικά δικαιώματα αλλά ιδιαίτερα περιεκτικές και στην ουσία της υπόθεσης, όπως η προηγούμενη επισήμανση. Επί το πλείστον το κείμενο αναφέρει ακόμη μια αδυναμία όπως αυτή του μη διαχωρισμού με σαφήνεια των εθνικών μειονοτήτων από γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες. Σε αδιάφορο μάλλον ύφος αναφέρει τις 9 μειονότητες που ο Νόμος επισημαίνει ονομαστικά.

Ειδικά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα για ακόμη μια χρονιά αναφέρει τον αγώνα της και το στόχο ώστε επιτέλους να σπάσει η λογική και καταργηθούν οι από κομουνιστικής περιόδου καθιερωμένες «μειονοτικές ζώνες».

Εκείνο όμως θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς με σχετική πικρία είναι η απουσία αναφοράς στο σχετικό περί μειονοτήτων κεφάλαιο ή έστω σ’ αυτά για το δικαίωμα στη ζωή, τις αστυνομικές πρακτικές ή τις εισαγγελικές διώξεις, στο θλιβερό γεγονός στους Βουλιαράτες, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Οργανισμοί της παραδοσιακής έκφρασης της ομογένειας στις ΗΠΑ και δη αυτή της Ηπειρωτικής αποδημίας ακόμη μια φορά δείχνουν αδύναμοι να επηρεάσουν τη σύνταξη σχετικών κειμένων. Στο παρελθόν οσάκις υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον από φορείς της Ομογένειας διαπιστώθηκε και στο περιεχόμενο και τις πρακτικές των φορέων εξουσίας των ΗΠΑ.

Στην προκειμένη προφανώς υπάρχει μια ερμηνεύσιμη αδυναμία. Όταν στον κορυφαίο θεσμό – και τι απαρχαιωμένο και κορεσμένο - της οργάνωσης των Ηπειρωτών, αυτή της Πανηπειρωτικής Ενώσεως Αμερικής, οι θέσεις περί του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού «εγκρίνονται» προκαταρκτικά από τις αλβανικές κρατικές αρχές διαχείρισης μειονοτικών ζητημάτων, τότε δεν μπορεί κανείς να αναμένει σχετικές συστάσεις προς το State Department για την κατάσταση της ΕΕΜ και ειδικά για βίαιο διωγμό της όπως ο προαναφερόμενος. Εξ άλλου ούτε λίγο και ούτε πολύ θέματα όπως αυτό της ΕΕΜ και η θέση της και μεταχείριση από την αλβανική πολιτεία ανταλλάσσεται με συντήρηση κρατικών λειτουργών στη θέση τους στην Αλβανία προς ικανοποίηση των επικεφαλής της ΠΟΑ.

Έστω και απ’ αυτή την άποψη η φετινή Έκθεση περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας υποδεικνύει μια αδυναμία μας ακόμη. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο δικαιολογίας ότι ήταν πολύ αργά το συμβάν για να μπορούσε να συμπεριληφθεί στο συλλεχθέν υλικό. Πρόσχημα εν αμαρτίαις…!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon