Πολιτική κρίση στην Αλβανία: μήπως σπάσει το σκοινί;

Δημοσιεύθηκε: 20/03/2019 14:05 Τελευταία Ενημέρωση: 21/03/2019 16:30 Από: Tachydromos

Στα άκρα η πολιτική κρίση στην Αλβανία που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προμηνύει περεταίρω οξύνσεις.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές δεν επιδεικνύουν προς το παρόν καμιά διάθεση προσέγγισης. Η αντιπολίτευση έχει εδώ κι εβδομάδες προβεί στο ακραίο μέτρο παραίτησης όλων των βουλευτών της απ’ το αξίωμα ενώ η Κυβέρνηση δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει τίποτε.

Ο Πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη διατήρηση των κανόνων κοινοβουλευτισμού, απεναντίας συμπεριφέρεται προκλητικά επιφέροντας στην ουσία το αντίθετο με αυτό που θα έπρεπε αποτέλεσμα. Μιλάει τη γλώσσα της ισχύος υποπίπτοντας όμως σε θέσεις ολοκληρωτισμού. Την περασμένη εβδομάδα μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Βεράτι, ούτε λίγο και ούτε πολύ είπε πως και εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προσέλθει στις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τέλη Ιουνίου, άλλο τόσο καλύτερα, θα κερδίσει όλους τους δήμους το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνου όλα τα στελέχη του ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά και εξαγριώνοντας ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση απ’ την πλευρά της μαζί με την απομάκρυνση απ’ τη Βουλή απέχει επί το πλείστον από όλες τις θεσμικές υποχρεώσεις της για την προετοιμασία των μηχανισμών διαχείρισης της εκλογικής διαδικασίας. Άλλο τόσο λιγότερο δεν δίνει κανένα σήμα να έχει καταπιαστεί με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Στην ουσία τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και τα άλλα συμμαχικά του καθιστούν σαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνή παράγοντα ότι δεν θα μετέχουν σε εκλογική διαδικασία φάρσα με διοργανωτή τον Πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα που τον κατηγορούν ότι σε συνεργασία με ομάδες εμπορίας ναρκωτικών εξαγοράζει ψήφους ή απειλεί ψηφοφόρους με εγκληματικές συμμορίες.

Χθες ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, μιλώντας σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι, ερωτηθείς για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης της οποίας μετέχει, σχετικά με τις τοπικές εκλογές απάντησε ότι έως τον Ιούνιο είναι πολύς ο πολιτικός χρόνος. Αυτό μπορεί να το εκλάβει κανείς ότι έως τότε ίσως η αντιπολίτευση αναθεωρήσει τη θέση της αλλά μάλλον εκείνος υπονοούσε ότι έως τότε θα έχουν συμβεί αλλαγές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Αυτό που αναμένει η αντιπολίτευση είναι η παραίτηση Ράμα, η δημιουργία τεχνικής κυβέρνησης και η διενέργεια γενικών εκλογών. Από πλευράς του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος κάτι τέτοιο αποκλείεται κάθετα και το Σάββατο διοργανώνει συνέδριο – φιέστα επιβεβαίωσης της πολιτικής του κυριαρχίας.

Οι πλευρές τραβούν επικίνδυνα το σκοινί. Δείχνουν να ευελπιστούν στην από μηχανής θεού εμφάνιση του διεθνούς παράγοντα που θα τις υποστηρίξει ώστε να προσέλθουν σε μια διαδικασία διαλόγου και συμβιβασμού. Ο διεθνής παράγοντας όμως δεν βιάζεται. Η βαλβίδα αυτή ασφαλείας δεν ενεργοποιείται με την ίδια ταχύτητα όπως σε προηγούμενες φορές χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι.

Το παιχνίδι αυτό με το τράβηγμα του σκοινιού λιγότερο στοχεύει στη μετακίνηση κάποιας απ’ τις δύο πλευρές απ’ τη θέση της και περισσότερο στην επιβεβαίωση του «ατυχήματος» το σκοινί να σπάσει. Εκεί όντως οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για το σύνολο της κοινωνίας. Οι αψυχολόγητες πράξεις του κυβερνητικού μηχανισμού και η επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις της τάξης υποβοηθούν στο να προκύψει το «ατύχημα».

Την πραγματική επικίνδυνη υφή της πολιτικής κατάστασης δείχνει να έχει αντιληφθεί μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα που εν τούτοις θεσμικά δεν έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης. Σήμερα μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για πρόθεση δικής του παραίτησης προκειμένου διευκολυνθεί η διαδικασία εξεύρεσης εξόδου απ’ την κρίση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon