State Department: Η Αλβανία βάση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και πλυντήριο βρώμικου χρήματος

Δημοσιεύθηκε: 29/03/2019 14:12 Τελευταία Ενημέρωση: 01/04/2019 19:23 Από: Tachydromos

Χθες το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε στο Κογκρέσο την ετήσια έκθεση περί διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε διεθνή επίπεδο. Πρόκειται για μια πρακτική που κατ απαίτηση του Κογκρέσου ισχύει απ’ το 1986 και παρουσιάζει συνοπτικά την κατάσταση και ειδικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων ανά χώρα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τον περιορισμό βρώμικου χρήματος και επένδυσης του στην οικονομία των χωρών.

Η χθεσινή έκθεση καλύπτει το χρονικό περιθώριο του 2018.

Το ενδιαφέρον προφανώς αφορά στην Αλβανία και για ακόμη μια φορά οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν τις πλέον δυσάρεστες διαπιστώσεις και περιγράφουν κατάσταση που όχι απλώς δικαιώνει τα ΜΜΕ και τα σχετικά ρεπορτάζ, όπως και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά και δυσοίωνα για την προοπτική.

Παρόλο που το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με πηγές τις ιδιαίτερα παρούσες στο χώρο της Αλβανίας υπηρεσίες του, διατυπώνει και προτάσεις για τη διέξοδο απ’ την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, δύσκολο θα μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι δύναται να αλλάξουν σύντομα τα πράγματα. Φαίνεται σαφώς απ’ την Έκθεση ότι επιλογές της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Ράμα στον τομέα αυτό τόσο της καλλιέργειας, της διακίνησης ναρκωτικών, άλλων παράνομων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος όπως επίσης της δημιουργίας διευκολύνσεων για την επανεπένδυση του χρήματος σε διάφορους τομείς της οικονομίας, έχουν επιφέρει κατάσταση συναγερμού που απασχολεί τον διεθνή παράγοντα λόγω των παρενεργειών στις δυτικές κοινωνίες.

Για πρώτη φορά η Έκθεση επισημαίνει ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε βάση εξόρμησης, αναδιοργάνωσης και ασύλου για ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Βαλκάνια προφανώς!

Η Αλβανία περιγράφεται ως χώρα τράνζιτ για τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών: κοκαϊνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από της χώρες της Ανατολής, προς τις αγορές της Ευρώπης. Χάρη των πιέσεων και στοιχείων που παρέχουν στις διωκτικές αρχές της Αλβανίας τον περασμένο χρόνο έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις και κατασχέσεις υπολογίσιμων ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών εν τούτοις όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κάμψη των οργανώσεων διακίνησης. Οι διασυνδέσεις τους με την πολιτική τάξη, η διαδεδομένη διαφθορά στα υψηλώτερα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, η εμπλοκή στελεχών των οργάνων δίωξης, η αδυναμία των εισαγγελικών αρχών και κυρίως η έλλειψη ουσιαστική πολιτικής βούλησης ενθαρρύνουν την παραπέρα ενίσχυση των εγκληματικών ομάδων.

Σε ότι αφορά στην ινδική κάνναβη η Αλβανία μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να περιόρισε τις επιφάνειες καλλιέργειας ωστόσο όμως οι ποσότητες που είχαν παραχθεί την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την Έκθεση των ΗΠΑ, την καθιστούν βασικό εξαγωγέα χασίς προς τις χώρες της Ευρώπης. Επί το πλείστον δε παρέχουν δυνατότητες οι ομάδες που κατέχουν τα αποθέματα να ανταλλάσουν το χασίς με ηρωίνη απ’ την τουρκική αγορά αναβαθμίζοντας τα παράνομα εισοδήματα τους. Η κοινωνική εξαθλίωση και ειδικά η πληθωρική ανεργία οδηγούν και περισσότερο νέους ανθρώπους έτοιμους να τους εκμεταλλευτούν τα κυκλώματα τόσο στην καλλιέργεια όσο και τη διακίνηση των ναρκωτικών εγχώριας παραγωγής.

Στο πεδίο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η κατάσταση είναι εξίσου μελανή με αυτή της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών. Εισοδήματα που εξασφαλίζονται απ’ αυτή την παράνομη δραστηριότητα, από παρόμοιες όπως η διακίνηση ατόμων, παιδιών, γυναικών στην πορνεία και από λαθρεμπόριο ή αποφυγή φορολογικών δασμών προς το κράτος σε μικρότερο ποσοστό βρίσκουν την ευκαιρία να επενδυθούν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας δυναμώνοντας απ’ τη μια τα κυκλώματα και δυναμιτίζοντας το περιβάλλον επενδύσεων και των κανόνων της αγοράς. Τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών των αλβανών βαρόνων ανακυκλώνουν μαύρο χρήμα με το πρόσχημα ή το μηχανισμό των εμβασμάτων από τους αλβανούς μετανάστες που ζουν κι εργάζονται σε χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την Έκθεση έχει καταβάλει σχετικά μικρές προσπάθειες τόσο για τη βελτίωση κατά τις υποδείξεις του διεθνούς παράγοντα όσο και την εφαρμογή πρακτικών που περιορίζουν τα περιθώρια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με συνέπεια η Αλβανία να είναι στις πρώτες διεθνώς θέσεις που παρέχει διευκολύνσεις για την επανεπένδυση των πόρων απ’ το διεθνή έγκλημα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon